*Nettavisen* Nyheter.

Måtte overnatte i høyspentkabel, 85 meter over fjorden

Foto: Jogeir Agjeld (Nettavisen)

Begge montørene som satt fast over Nordfjorden i Stryn er nede.

11.09.12 13:55

Etter vel 18 timer endte dramaet over Nordfjorden i Stryn kommune. Montørene fra Sogn og Fjordane Energi ble sittende fast under arbeid på fjordstrekket mandag kveld. Redningshelikopteret måtte tirsdag gi opp forsøket på berge dem, men fikk avlevert tau og sikringsutstyr. Like før klokka 13 var begge nede i båt på fjorden - kalde, men i god behold.

Fikk hjelp fra alpin redningsgruppe
- Sistemann var nede klokka 12.44, melder operasjonsleder Olaug Holme ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Nettavisen.

Hun opplyser at de to fikk avlevert tau og sikringsutstyr i kurven og firte seg ned ved egen hjelp etter å ha fått instruksjoner og veiledning fra alpin redningsgruppe.

Begge er i god behold, men kalde etter en natt 85 meter over fjorden, ifølge politiet.

Helikopter fra 330-skvadronen måtte gi opp etter to forsøk tirsdag, det siste ved 12-tiden. Deretter ble det iverksatt redningsaksjon med hjelp fra alpin redningsgruppe fra Sunnmøre. Klokka 12.30 var den første av de to mennene trygt nede i båt på fjorden, melder Firda.

Klokka 12.44 noterte politiet at sistemann var nede.

Sogn og Fjordane Energi melder at montørene i kurven fikk et tau som de brukte til å rappellere (fire seg ned) med.

Ett døgn høyt over fjorden
De to begynte arbeidet på fjordstrekket mandag formiddag, men kom seg ikke tilbake på ettermiddagen på grunn av tekniske problemer.

De to montørene, en mann i 30-årene og en lærling på 18-19 år, skulle merke kraftlinja som går over Nordfjorden da vogna de benyttet satte seg fast ved 18-tiden mandag. Etter å ha tilbrakt natta 85 meter over fjorden, innledet Hovedredningssentralen tirsdag morgen arbeidet med å berge de to ned. Det ble forberedt to redningsaksjoner parallelt.

Den ene gikk ut på å berge de to ned med redningshelikopter, men dette lyktes altså ikke. Alternativet var at folk fra kraftselskapet og Sunnmøre alpine redningsgruppe skulle ta seg ut til de to med en annen kurv, eller bistå for at de to skulle kunne fire seg ned til en båt på fjorden.

Et helikopter fra 330-skvadronen i Florø kom til stedet klokka 10.30. Helikopteret måtte i første omgang gi opp på grunn av dårlig vær og utfordringer med vaiere. Ved 12-tiden ble det gjort et nytt forsøk.

Kald natt
- De er nok klare til å få fast grunn under føttene nå, sa kommunikasjonsdirektør Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi til Nettavisen mens dramaet ennå pågikk.

- Via et helikopter fikk de to mat, varme klær og en presenning firt ned til seg mandag kveld, men det er surt og kaldt vær i området, og de to fryser nok litt, sier Sårheim.

Det skal være første gang kraftselskapet opplever slike problemer under arbeid på linjen. Sårheim opplyser at vogna de to benyttet for å ta seg ut på fjordstrekket er ny.

De to begynte arbeidet med merkingen av fjordstrekket ved 11-tiden mandag. Ved 18-19-tiden skulle de returnere, men da kom de ingen vei. De forsøkte å reparere vogna, men måtte gi opp dette da mørket falt på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jogeir Agjeld

1000 meter til nærmeste mast
De to montørene hang i en kurv 85 meter over fjorden og 1000 meter fra nærmeste mast, opplyser Hovedredningssentralen.

- De er nok klare til å få fast grunn under føttene nå, sier kommunikasjonsdirektør Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi til Nettavisen.

Litt før klokka 11 opplyser han at et Sea King redningshelikopter nå er på plass i området. Det gjøres forberedelser til to parallelle redningsaksjoner for å få de to montørene ned.

Et Sea King redningshelikopter er ventet til stedet ved 10.30-tiden og skal forsøke å hente de to ned. Hvis dette forsøket ikke lykkes, skal folk fra kraftlaget med hjelp fra en alpin redningsgruppe gjøre et forsøk. Sent mandag kveld måtte et redningshelikopter gi opp forsøket på å berge de to mennene ned.

- Et SeaKing redningshelikopter fra Florø er på vei og er ventet å være på stedet om 40 minutter. De vil gjøre et forsøk på å berge de to ned. Samtidig er alpin redningsgruppe fra Sunnmøre på vei. Sammen med folk fra kraftlaget, vil de gjøre et forsøk på å ta seg ut til de to dersom det ikke går å få dem ned med helikopter, sier redningsleder Edvard Middelthon ved HRS Sør-Norge til Nettavisen klokka 10.

Meldt dårlig vær
Hovedredningssentralen opplyser til Firda at det er meldt lyn og torden i området senere i dag, noe som kan by på utfordringer. Ved 10-tiden får Nettavisen opplyst at det har vært skiftende vær i området, men at det for øyeblikket er bra.

Fikk klær og mat via helikopter
Klokka 06.40 tirsdag morgen snakket Nettavisen med operasjonssentralen i Sogn og Fjordane politidistrikt. Et forsøk på å hente ned de uheldige montørene med redningshelikopter ved 22-tiden mandag måtte oppgis.

- De henger der fortsatt. Seint i går kveld fikk de mat og klær via helikopter, uttalte Stein Rød ved operasjonssentralen da Nettavisen snakket med ham.

Vurderer alternativer
Redningsmannskaper og folk fra Sogn og Fjordane Energi gjør i morgentimene tirsdag en vurdering av hvordan man skal få de to trygt ned etter den ufrivillige overnattingen høyt over Nordfjorden i Stryn.

Kommunikasjonssjef Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi sier til Firda at de håper å få berget de to mennene ut en gang mellom klokka 09 og 10, enten ved hjelp av helikopter eller ved at det blir sendt ut en reservekurv.

Det siste alternativet byr på en del utfordringer fordi kurven må passere en rekke koblingspunkt på linja, skriver Firda.

Vått og kaldt
Det er vått og kaldt i Nordfjord tirsdag morgen, og de to har ingen varmekilde i kurven.

De to montørene fra Sogn og Fjordane Energi har siden mandag kveld sittet fast i en kurv som henger i en høyspentkabel 100-200 meter over Nordfjorden i Stryn kommune. En teknisk feil på kurven gjorde at den ikke kunne fraktes tilbake etter endt reparasjonsarbeid på fjordspennet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Google Maps)

De to montørene er trygt sikret i høyspentlinja, og i tillegg er korga godt festet og stabil, opplyser Sogn og Fjordane Energi.

- Vi fikk melding klokken 20.07 om at to arbeidere sitter i en kurv 200 meter over fjorden. Men de sitter trygt, opplyser vakthavende redningsleder Erik Willaassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB.

Sogn og Fjordane Energi opplyser at montørene er ved godt mot.

Den en meter brede og halvannen meter lange kurven ble hengende fast på kabelen mellom Stavenes og Agjeld i Stryn, rundt 1 kilometer ute på fjordspennet, ved 18.30-tiden. Kurven er ny og Sogn og Fjordane Energi har ingen forklaring på hva som har skjedd, opplyser fungerende konsernsjef Asgeir Aase til NRK.

Det ble gjort forsøk på å reparere kurven, men det førte ikke fram mandag kveld. HRS sendte et redningshelikopter til stedet, men risikoen var for stor til at de kunne heise opp mennene.

Ved midnatt var samme helikopter på vei tilbake til mennene for å heise ned en bag med mat og klær, slik at de kunne holde seg varme gjennom natten og ha noe å spise på.

- Ved dagslys skal kraftselskapet sende ut en ny korg for å hente dem, sier Willaasen ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.