*Nettavisen* Nyheter.

Måtte rømme fra flammene

Flere beboere måtte flykte fra skogbrannen i Froland i natt.

11.06.08 08:32

Den store skogbrannen i Froland kommune i Aust-Agder brenner fortsatt ukontrollert tidlig onsdag morgen. I løpet av natten måtte ytterligere 48 beboere forlate boligene sine i all hast da flammene truet hjemmene deres nord for bygda Mykland. I alt 66 personer er nå evakuert.

- Beboerne hadde blitt varslet på forhånd at det kunne bli aktuelt å evakuere, forteller operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til Nettavisen.

Rundt 1000 mål skog er svidd av. Politiet vet ennå ikke hvordan brannen startet.

Vanskelige vindforhold
- Vi kjemper mot vanskelige vindforhold og har problemer med vanntilførselen. Ingen hus har brent ned, men drøye 10 hytter. I dette øyeblikk får vi vanntilførsel fra Langevatn like sør for Mykland sentrum, og klokka 10 kommer to helikoptere, sier innsatsleder Torgeir Egeland ved Agder politidistrikt til TV 2 Nyhetskanalen klokka 06.30 onsdag.

Mannskapene som kjemper mot flammene i Froland har ikke kontroll over flammene og har hatt vanskelige arbeidsforhold.

- Brannmennene må til tider løpe fort for å redde seg selv. Det er ikke alltid de rekker å ta med seg slangene. Flere har brent opp, sier utrykningsleder Hans Henrik Bakken ved Østre Agder brannvesen til VG Nett.

Tirsdag kveld var det Steane, vest for Mykland som var mest utsatt. Skiftende vind gjør slukningsarbeidet vanskelig og uforutsigbart.

- Brannvesenet jobber med fullt mannskap på bakken. Det viktigste er å sikre mennesker og boliger, sier Neset.

Brannhelikopteret ble satt på bakken på grunn av mørket ved midnatt. Det er vanskelig å få oversikt over brannen, men brannleder Ove Frigstad anslo overfor Agderposten i natt at 10-12 hytter var tatt av brannen.

Tok med fotoalbum
Anne Berit Mykland er en av de 18 innbyggerne i Mykland som måtte evakuere tirsdag kveld.

- Jeg møtte politiet på veien da jeg kom hjem fra jobb. Vi fikk tid til å ta med oss noen fotoalbum, smykker, og klær, sier Mykland, som måtte evakuere med tre barn på fire, seks og ni år.

- Barna skjønner ikke så mye av alvoret, men de begynner å bli lei av det nå og vil hjem, sier Mykland til Nettavisen.

Anne Berit Mykland bor på en gård, men hun har ingen dyr som måtte reddes.

-Vi har bare en hundevalp, og den har vi med oss, sier hun.

Familien Mykland og de fleste av de andre evakuerte er samlet på ungdomshuset i bygda.

- Vi har ikke bestemt oss ennå for hvor vi skal sove, men det blir ikke her, sier Anne Berit Mykland.

Kriseberedskap
Brannhelikopteret og styrker fra Heimvernet og Sivilforsvaret deltar i slukningsarbeidet. Flere bondegårder er evakuert. Den kommunale kriseledelsen i Froland kommune jobber for å ta seg av de berørte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat


Kommuneledelsen i Froland kommune har opprettet en kriseberedskap. En periode tirsdag var det fare for at bygdas kirke skulle gå med i brannen.

- Det ser ut som om kirka nå er reddet. Strømmen er brutt, men vi har fått opp et aggregat. Mat har vi fått fra nærbutikken, sier ordfører Sigmund Pedersen (Sp).

- Dette er det verste jeg har opplevd. Det kan nesten ikke beskrives. Røyken i sentrum er så tett at det renner fra øynene, sier han.

Kommunen innførte vanningsforbud allerede den 2. juni fordi tørken førte til kapasitetsproblemer.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.