Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte stenge etter dyreforsøk

Foto: Svein Oppheim (Scanpix)
Sist oppdatert:
En avdeling ved Universitetet i Oslo måtte stenge etter å ha drevet dyreforsøk.

Forsøksdyravdelingen ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo må stenge etter vedtak fra Mattilsynet og Forsøksdyrutvalget.

– Det har vært en pågående sak i lengre tid der vi har fått påpekninger for hvordan vi har drevet hos oss. Nå har de bedt oss om å stenge, bekrefter instituttstyrer ved UiO Reidun Aalen til Nettavisen.

For små bur
I følge skrivet fra Mattilsynet godkjennes dyreavdelingen ved instituttet ikke som forsøksdyravdeling blant annet på grunn av lys, ventilasjon, temperatur og luftfuktighet ikke kan reguleres. Forsøksdyrutvalget mener også at burene har vært for små.

Organisasjonen Dyrevernalliansen har lenge kjempet for at avdelingen må stenge.

- Forholdene var under enhver kritikk. Blant annet måtte mår, rev og gaupe leve sine liv på noen kvadratmeter betong. Det sier seg selv at dyr som lever under slike forhold ikke viser normal adferd. Forskning basert på slike dyr har derfor liten vitenskapelig verdi, sier biolog og rådgiver for organisasjonen Anton Krag.

- Led ingen skade
Instituttbestyrer Aalen mener dyrene aldri har lidd noen skade. Men innrømmer at forholdene ikke har vært ideelle.

– Vi har blant annet holdt oss innenfor forskriftene av burstørrelse. Men alt har ikke vært like fasjonabelt. Blant annet innrømmer vi at skillet mellom ville og ikke ville dyr ikke har vært etter dagens ønskelige standard, sier Aalen.

Hun ser likevel positivt for framtiden for instituttet:

– Det igangsettes nå en oppussing på ni millioner kroner på Instituttet. Det vil da fremstå i moderne tipp-topp stand og sikkert bli godkjent, sier hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!