RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm / SCANPIX

Måtte svare for seg

De rødgrønne måtte svare for dyre løfter da de møtte i Tabloid torsdag ettermiddag.

Den påtroppende regjeringen vil bevilge 5,4 milliarder til kommunesektroen - hele tre milliarder mer enn Bondevik-regjeringen forslår.

- Hvor skal dere ta pengene fra?

- Nå kommer budsjettet i morgen, men det er helt klart at det trengs en gigantisk satsing på kommuneøkonomien. Folk sitter rundt i hjemmene sine og gruer seg til at det skal komme nye kutt. De skal vite at det finnes håp i tunellen. Nå skal pila snu, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen. Hun blir trolig vår første kvinnelige finansminister.

Mer byråkrati
Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, er ikke helt enig. Hun mener de rød-grønnes politikk gir økt offentlig byråkrati og en mer liberal innvandringspolitikk.

- Den nye regjeringen vil "satse", "løfte" og innføre "krafttak" på mange milliarder i flere sektorer. Samtidig skal de ikke bruke mer oljepenger. Dette betyr mer skatt for vanlige folk. Men jeg er positiv til deler av næringspolitikken, sa Jensen i kveldens Tabloid på TV 2.

Stoltenberg-regjeringen sier den skal satse på småbarnsforeldre, barn, unge, kunnskap og utdanning. Men de tre partiene er langt fra enige i alt.

Ny retning
- Det er ikke samsvar på alle punkt, vi er tre parti som skal forhandle frem en plattform. Poenget er ikke om vi skal få 6.500 eller 7.000 flere lærere, men at retningen er en annen. Blant annet skal vi bidra til et velorganisert arbeidsliv gjennom å øke fradragene til fagorganisasjonene, sier kommende statsminister Jens Stoltenberg.

Han benekter ikke at renten kan gå opp i løpet av de fire neste årene.

- Vi skal ikke bruke mer penger, vi skal bruke pengene annerledes. Vi gir ikke skattelette, men bruker penger på eldreomsorg, skole og arbeidsliv. Den sittende regjeringen sa at renta ville øke, også om de fikk fortsette. Renta avhenger av forhold vi ikke kontrollerer, sier Stoltenberg.

På spørsmål om dette er Halvorsens største politiske seier, svarer hun slik:

- Det er en spesiell sjanse som gir en spesiell følelse. Det er lite søvn og sene kvelder, og det føles overveldende. Men nå skal vi gjennomføre store og viktige forandringer - alt vi har slåss for. Vi har en enorme mulighet til å forandre hverdagen for vanlige folk, sa Halvorsen etter debatten.

Begeistret landsstyre
- Hva om det går galt, da er du ansvarlig?

- Det er en stor utfordring, og vi må gjøre dette sammen. SVs landsstyre i dag var preget av alvor, og mange fryktet at vi måtte svelge fryktelig mange kameler. Stemningen gikk etter hvert over i lettelse, og endte i begeistring. Jeg gruer meg, og jeg gleder meg.

- Vet du hva du har begitt deg ut på?

- Jeg har av og til tenkt at jeg burde sittet hjemme i sofakroken og hekla.

- Så blir du like godt finansminister?

- Det kan jeg ikke kommentere, smilte Halvorsen.

Ektemannen Charlo har spøkefullt sagt at han håper å få kona hjem til jul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere