RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet avlivet huskatt

Sist oppdatert:
Kommunen skulle kvitte seg med løskatter. Nå er de anmeldt for å ha drept pusen til Olav Roger Laugen.

Etter å ha mottatt flere klager fra blant annet barnehager og naboer bestemte Namsos kommune seg for å gjøre noe med løskattene i bydelen Vika.

De kontaktet lokalavisen for å be folk om å merke kattene sine. Umerkede katter ville bli tatt hånd om.

Kommunen hadde nemlig gjort avtale med veterinær John B. Falck i Mattilsynet om at innfangede katter skulle rett til avliving dersom de ikke var merket.

Én av dem som ikke hadde fått med seg aksjonen var tidligere katteeier Olav Roger Laugen.

Forsvant
- Den dagen Pus forsvant hadde samboeren sluppet ham ut ved 13-tiden. Da jeg kom hjem noen timer senere sto han ikke foran døren slik han pleier. Etter hvert ble vi bekymret og gikk ut i nabolaget for å rope på Pus, uten å lykkes, sier Laugen til Nettavisen.

Den natten var namsosingen oppe tre ganger for å se om Pus satt utenfor døren.

Dagen etter fryktet Laugen det verste. Derfor ringte han både veterinær og politi for å høre om katten var påkjørt.

Svaret var nei.

- Da fikk jeg tips fra bekjente om at det var en katteaksjon i Vika. Jeg ringte Mattilsynet og spurte hvordan dette foregikk og om de hadde sett pus. Jeg ble fortalt at det var brakt inn to svarte katter, men at begge hadde blitt sjekket for om de var chipmerket. Pus hadde nemlig slik merking og han var kastrert. Jeg ble fortalt at alle ble sjekket og at de som var merket ble sluppet ut igjen, forteller Laugen.

Det slo namsosingen seg til ro med. En stund. Så begynte det å gnage i bakhodet.

- Etter hvert ringte en dame og sa at det hadde blitt bekreftet at hennes chipmerkede katt hadde blitt avlivet til tross for at den hadde chipmerking. Det ble det også skrevet om i Namdalsavisa. Da ringte jeg tilbake for å høre om de registrerte signalementet på kattene de fanget inn. Det gjorde de ikke. De registrerte kun antallet katter som ble fanget inn, sier Laugen.

Flere ofre
Laugen og samboeren satte også inn et innlegg i Namdalsavisa for å høre om også andre savnet kattene sine etter aksjonen. Det resulterte i en rekke telefoner fra andre fortvilte katteeiere.

- Jeg ringte for å spørre om hvorfor man ikke stallet opp kattene en dag eller to slik at folk fikk sjansen til å sjekke om deres katt hadde blitt tatt. Da fikk jeg beskjed om at det var for dyrt. Det må da gå an å finne andre gode løsninger enn å ta livet av kattene umiddelbart etter innfanging. Jeg føler meg ufrivillig dratt inn i dette, men dette må få konsekvenser. Både jeg og samboeren er vant til å ha dyr og ta vare på dem. Følelsen av å miste et husdyr man er glad i - det tror jeg ikke man kan forklare for noen som ikke selv har hatt en katt eller en hund, sier Laugen.

- Vi ønsker ikke å angripe folk som er plaget av mye katter rundt huset. Det vi er kritiske til er måten denne aksjonen har vært gjennomført på fra myndighetenes side, legger han til.

Innrømmer feil
Konsulent Per Erik Arnø i Miljørettet helsevern i Namsos kommune var operativt ansvarlig for aksjonen. Han innrømmer at det ble gjort feil.

- Vi avlivet én katt som var id-merket, men den katten var så vill at alle uten videre tok den for å være en villkatt, er hans kommentar.

Det er alt Arnø ønsker å si i saken. Han henviser til kommunelege for Midtre Namdalen, Per Tvete, som beordret aksjonen. Tvete bekrefter Laugens påstand om at man kjørte kattene rett til avliving.

- Vi kontaktet en organisasjon for å se om vi kunne få kattene omplassert i forkant av aksjonen. De sa det ikke ville være mulig å få til. Da gjensto siste alternativ som var avliving, sier Tvete til Nettavisen.

Lovstridig aksjon
Og nå er kattepinen i ferd med å bli en liten katastrofe. Nå har nemlig både Laugen, kvinnen som beviselig fikk avlivet katten sin og dyreorganisasjonene Norsk Huskattforening og NOAH anmeldt Namsos kommune for forholdet. De mener aksjonsformen har gått på loven løs.

- Kjære vene. Man har da ikke lov til å fange og avlive katter helt uten videre. Vi synes ikke noe om det. Det er umoralsk og det bryter mot norsk lov. Det hadde vært bedre om kommunen hadde jobbet forebyggende i forhold til slike bestander ved for eksempel å kastrere kattene og sette dem ut igjen under tilsyn. Disse bestandene starter jo som regel med to katter av motsatt kjønn. Her har ikke kommunen gjort noen ting, sier Bodil Eikeset i Norsk huskattforbund.

Nå har kommunen avblåst aksjonen, og samtidig etterforsker politiet i Namsos saken.

- Vi er fortsatt i den innledende fasen og skal i gang med avhør av de involverte i løpet av kort tid. Hvor lang tid dette vil ta eller når vi kommer til konklusjoner i saken er det for tidlig å si noe om nå, sier politioverbetjent Roger Skjærvik ved politistasjonen i Namsos.

Mattilsynet ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til at den er under etterforskning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere