RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet fant kritikkverdige forhold på minkfarm


Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Bob Strong (REUTERS)
Flere av de over 6.000 minkene en pelsdyroppdretter hadde på gården sin på Østlandet, hadde dype sår og var syke. Mattilsynet valgte å pålegge mannen å avlive flere dyr på stedet, og Norges Pelsdyralslag har fratatt ham medlemskapet.

Mattilsynet gjennomførte en uanmeldt kontroll hos pelsdyroppdretteren 20. oktober i år, skriver NRK.

Det som møtte dem, gjorde at de valgte å pålegge mannen å avlive de tydelig syke dyrene. Oppdretteren etterkom kravet fra tilsynet.

Mattilsynet gjennomførte et nytt tilsyn en måned senere, og forholdene var fortsatt ikke i orden. Igjen ba inspektørene mannen om å avlive dyrene. I tillegg fikk de se hvordan pelsingen ved den aktuelle gården ble gjennomført, og det var på en måte som ifølge Mattilsynet påførte dyra ekstra lidelse.

Oppfattet truende

Inspektørene forsøkte å stanse pelsingen, men oppdretteren nektet. Han ba dem om å forlate gården. Det ble oppfattet såpass truende at inspektørene etterfulgte oppfordringen. Dagen etter ankom Mattilsynet gården med en politimann. Ettersom påleggene fortsatt ikke var blitt innfridd, vurderer de nå å frata mannen retten til å drive pelsdyranlegget.

Oppdretteren selv tar ingen selvkritikk og kaller det hele ren trakassering. Han ønsker ikke kommentere saken overfor NRK.

Fratatt medlemskap

Norges Pelsdyralslag opplyser at de fratok mannen medlemskapet i forrige uke.

– Det var en reaksjon på rapportene fra Mattilsynet, men også en følge av forhold som vi har avdekket, sier Norges Pelsdyralslags kommunikasjonssjef Guri Wormdahl til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere