Mattilsynet fant kritikkverdige forhold på minkfarm

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto: Bob Strong (REUTERS)

Flere av de over 6.000 minkene en pelsdyroppdretter hadde på gården sin på Østlandet, hadde dype sår og var syke. Mattilsynet valgte å pålegge mannen å avlive flere dyr på stedet, og Norges Pelsdyralslag har fratatt ham medlemskapet.

Mattilsynet gjennomførte en uanmeldt kontroll hos pelsdyroppdretteren 20. oktober i år, skriver NRK.

Det som møtte dem, gjorde at de valgte å pålegge mannen å avlive de tydelig syke dyrene. Oppdretteren etterkom kravet fra tilsynet.

Mattilsynet gjennomførte et nytt tilsyn en måned senere, og forholdene var fortsatt ikke i orden. Igjen ba inspektørene mannen om å avlive dyrene. I tillegg fikk de se hvordan pelsingen ved den aktuelle gården ble gjennomført, og det var på en måte som ifølge Mattilsynet påførte dyra ekstra lidelse.

Oppfattet truende

Inspektørene forsøkte å stanse pelsingen, men oppdretteren nektet. Han ba dem om å forlate gården. Det ble oppfattet såpass truende at inspektørene etterfulgte oppfordringen. Dagen etter ankom Mattilsynet gården med en politimann. Ettersom påleggene fortsatt ikke var blitt innfridd, vurderer de nå å frata mannen retten til å drive pelsdyranlegget.

Oppdretteren selv tar ingen selvkritikk og kaller det hele ren trakassering. Han ønsker ikke kommentere saken overfor NRK.

Fratatt medlemskap

Norges Pelsdyralslag opplyser at de fratok mannen medlemskapet i forrige uke.

– Det var en reaksjon på rapportene fra Mattilsynet, men også en følge av forhold som vi har avdekket, sier Norges Pelsdyralslags kommunikasjonssjef Guri Wormdahl til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.