RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet har avdekket alvorlige skader på kalkun

Mattilsynet har funnet store helseproblemer blant norske kalkuner, og vil vurdere behovet for en innstramming av regelverket for kalkunhold.

Gjennom en kontroll av alle kalkunpartier slaktet ved Norsk Kylling mellom september og desember i 2013 viste at 70 prosent av partiene hadde så alvorlige sviskader på føttene at de ble plassert i den dårligste slaktekategorien, skriver Nationen.

Til sammenligning ble kun to prosent av kalkunpartiene plassert i den beste kategorien.

Fotskader på fjærfe er en av de viktigste indikatorene på hvor godt det står til med dyrevelferden. Kalkun blir i motsetning til slaktekylling ikke testet for dette, og det er derfor en utbredt skade som ikke får noen konsekvenser for produsentene.

– Vi hadde over tid sett en del skader på kalkun, og startet derfor en kartlegging for å få et tydeligere inntrykk av problemet. Vi håper at det nå etableres et dyrevelferdsprogram for kalkun på samme måte som for kylling, sier seniorrådgiver Elisabeth Schei-Berg i region Midt i Mattilsynet til avisa.

I tillegg til fotskader er det funnet ulike luftsekkproblemer, brystblemmer, halthet på grunn av leddproblemer og tarmsykdommer.

Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) om en risikovurdering av dyrevelferden for kalkuner i norske kalkunfjøs, for å vurdere behovet for en innstramming av regelverket for kalkunhold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere