RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Maud Håvik (56) er diabetiker, og har på grunn av dette høy risiko for å måtte amputere. Ifølge Diabetesforbundet kunne mange av fotamputasjonene vært unngått dersom diabetikere fikk støtte til forebyggende behandling hos fotterapeut. (Foto: Aina Fladset)
Maud Håvik (56) er diabetiker, og har på grunn av dette høy risiko for å måtte amputere. Ifølge Diabetesforbundet kunne mange av fotamputasjonene vært unngått dersom diabetikere fikk støtte til forebyggende behandling hos fotterapeut. (Foto: Aina Fladset)

Maud (56) lever med frykten for å måtte amputere en fot

Sist oppdatert:
Hvert år må opptil 500 diabetikere amputere foten. Forebyggende behandling hos fotterapeut må diabetikere derimot betale selv.

(BERGENSAVISEN): Det er en grå mandag, i Strandgaten. Folk haster forbi på fortauet. Med hodet full av tanker om dagen som er i ferd med å starte.

Maud Håvik (56) står derimot helt stille. Foran en stor tredør.

– Hver andre måned kommer jeg hit, sier Maud til BA, og ser opp mot bygningen.

Sårene som ikke vil gro

Hun har et bekymret uttrykk i ansiktet. Noe er ikke helt slik som det burde være.

– Jeg er redd for å miste foten min. Allerede har jeg vært nødt til å amputere en finger. Å miste en del av sin egen kropp var en fæl opplevelse, sier Maud.

Hun stopper opp i noen sekunder. Tenker seg litt om.

– Det tok en måned før jeg klarte å se på hånden min igjen. Den var så stygg, sier Maud.

Maud Håvik er diabetiker, med flere komplikasjoner.

Diabetes kan føre til nerveskader, såkalt nevropati, og forandringer i blodkarene, såkalt arteriosklerose.

Nevropatien fører til at temperatur- og følelsessansen i bena og føttene svekkes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maud Håvik har allerede vært nødt til å amputere en finger på grunn av diabetes. Dårlig blodsirkulasjon hindrer små sår å gro. (Foto: Aina Fladset)

Arteriosklerose er forsnevringer i blodårene, og fører til at blodsirkulasjonen blir dårligere. Vevet får mindre oksygen og næringsstoffer slik at det gror dårligere.

Resultatet er, at dersom Maud får et lite kutt eller sår i foten, kan hun ikke kjenne det.

– Og på grunn av at blodsirkulasjonen er så dårlig, er det en sjanse for at såret ikke vil gro. Derimot bare bli større, sier Maud trist.

Dersom dette skjer, kan diabetikere risikere amputasjon. Diabetes gir opptil 34 ganger økt risiko for amputasjoner, ifølge Helsedirektoratet.

Liten, men utsatt gruppe

Maud går inn i heisen, og trykker på knappen. I dag skal hun til behandling hos fotterapeut.

– Jeg skulle gjerne ha vært her en gang hver måned. Men det har jeg ikke råd til. På grunn av diabetes og andre sykdommer er jeg uføretrygdet. Når regningene er betalt er det ikke mye penger igjen til dette.

Inne på det lille venterommet står fotterapeut Ove Thorsø klar.

– Jeg har mange pasienter med diabetes. Maud tilhører en liten gruppe med svært høy risiko. Men selv om gruppen er liten, er det viktig å ikke glemme hvor store konsekvenser de står ovenfor, sier Ove Thorsø.

Kan bli alvorlig raskt

Han tar med seg Maud inn på et lite avlukke. Skrur på det skarpe lyset, og begynner å studere bena hennes nøye. Pusser, vasker og smører.

– Maud kan få et sår, og kun tre dager etterpå kan det ha gått så langt at det aldri vil gro igjen, sier Ove Thorsø.

Såret vil da etter hvert spre seg til benvevet. Risikoen for amputasjon er da stor, ifølge ham.

– Det er forferdelig å fortelle noen at jeg må sende dem videre. At jeg ikke kan gjøre mer, sier terapeuten.

Fotterapeut Ove Thorsø tar imot mange pasienter med diabetes. Foto: Aina Fladset

Hvor store amputasjonene er varierer. Fra nedre del av foten, til litt lenger opp på leggen. En større amputasjon koster staten rundt én million kroner, ifølge Thorsø.

– Jeg synes det er rart at det ikke finnes en refusjonsordning for forebyggende behandling hos fotterapeut. Mange av amputasjonene kunne vært unngått, sier Ove Thorsø.

Maud betaler 560 kroner for hver behandling hos Ove.

– Det vanskelig å oppdage små sår selv, spesielt uten følelse i bena. Derfor er det viktig at disse pasientene får pleie.

På grunn av at Maud har amputert en fingerer klarer hun ikke stelle føttene sine selv. Å holde saksen er umulig.

– Jeg har godt humør uansett hvor mye som plager meg. Men det å miste foten, det hadde vært forferdelig. Jeg håper man kan få på plass en refusjonsordning, slik at færre må amputere.

Mener Norge henger etter

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, forteller at de har jobbet for å få på plass en refusjonsordning i lang tid.

Fakta: Diabetesføtter

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Diabetiske fotsår skyldes hovedsakelig to komplikasjoner av diabetes: Nevropati og arteriosklerose. Høyt sukkernivå i blodet over tid ødelegger nervene i føttene.

Nevropati i føttene kan inntre uten at man legger merke til det, og er den vanligste årsaken til at fotsår oppstår.

Arteriosklerose innebærer forandringer i blodkarene og forsnevringer som leder til nedsatt sirkulasjon. Vevet får dermed mindre oksygen og næringsstoffer, noe som reduserer kroppens evne til å reparere sår. Det høye blodsukkeret er i tillegg med på å øke infeksjonsrisikoen.

Berøringssansen vil være nedsatt, og man vil ikke merke stikk eller trykk så godt som før. Det blir også vanskeligere å kjenne forskjell på varme og kalde ting.

Årlig foretas det 400 - 500 fotamputasjoner på grunn av diabetes i Norge. De fleste kunne vært unngått med forebyggende behandling. Ti organisasjoner gikk sammen om en erklæring for å få ned antallet fotkomplikasjoner på personer med diabetes.Erklæringen ble underskrevet i 2005.

– Vi har tatt dette opp med helsemyndighetene i ti år, men vi har ikke fått gjennomslag. Mange av amputasjonene kunne vært unngått med behandling, sier Allgot.

Noe av bakgrunnen for at de ikke har fått gjennomslag, er at fotterapeutene ikke har høy nok formell kompetanse og utdannelse, ifølge ham.

Når fotsår og andre skader på føttene derimot faktisk har oppstått, skal pasienten behandles i helsetjenesten.

– Dette får man støtte til, sier generalsekretæren.

Da er det leger, sykepleiere, ortoped- og ortopediingeniører og eventuelt karkirugrer som utfører behandlingen.

Fotterapeuter kan drive trykkavlastende behandling.

Intensiv blodsukkerregulering er også en svært viktig del av både forebygging og behandling.

Norge er en versting blant de nordiske landene på fotområdet, ifølge ham.

– I Danmark er fotterapeuter inne i diabetesteam i sykehusene, og i Sverige har de langt færre fotamputasjoner enn i Norge.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere