*Nettavisen* Nyheter.

MDG: – Et tidsskille i norsk politikk

 

Vill jubel under valgvaken til Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Sentralen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad mener det vil være et vendepunkt i norsk politisk historie hvis prognosene slår til.

Et jubelbrøl egnet til å gi hørselsskader. Det var reaksjonen på MDGs valgvake på Sentralen i Oslo da de første prognosene for lokalvalget ble lagt fram klokka 21.

– Hvis vi havner i det sjiktet, tror jeg det betyr et tidsskille i norsk politikk. Den gamle høyre-venstre-aksen blir kraftig utfordret av et parti som mener grått-grønt er den viktigste skillelinjen, sier Hermstad til NTB.

Partiet ligger i 21-tiden an til å knuse alle sine tidligere rekorder, med en framgang på rundt 2,8 prosentpoeng til 7,8 prosent, ifølge prognosen.

I Oslo er tallene enda sterkere. Oppslutningen i Oslo er ifølge prognosen hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. Partiet spås nesten 17 prosent av stemmene.

– Vi har skapt historie i dag. Det vet vi. Selv om vi ikke er helt sikre på tallene, så har vi klart å skape historie. For første gang har et helgrønt parti virkelig brutt igjennom i Norge, fastslår Une Bastholm, MDGs andre nasjonale talsperson og partiets eneste stortingsrepresentant.

– Vi begynner såpass høyt på prognosen at vi godt kan gå litt ned, men fortsatt ha gjort et veldig, veldig bra valg, konstaterer hun.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.