RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MDG-byråd: - Fullstendig skivebom fra Listhaug

Sist oppdatert:
Oslo-byråden slår tilbake mot Sylvi Listhaugs bilkritikk.

Torsdag morgen publiserte stortingsrepresentant Sylvi Lishaug (Frp) en video på Facebook der hun angriper det rødgrønne byrådets bilpolitikk i Oslo.

«Sjekk galskapen!! Hovedveien gjennom Oslo sentrum...jeg sier ikke mer! Slik går det når MDG, Rødt, SV og AP styrer byen», skrev Listhaug.

I videoen viser Listhaug hvordan hun kjører gjennom Oslo sentrum for å komme seg til jobben på Stortinget. Listhaug sier at hun kjører til jobben fordi hun ikke kan/bør ta kollektivtrafikk.

Se Listhaugs video øverst i saken.

Les også: Sylvi Listhaug: - Sjekk galskapen i Oslo!

- Fullstendig skivebom

Nå slår MDG tilbake mot Listhaugs krasse kritikk.

- Dette er fullstendig skivebom av Sylvi Listhaug. Vi har ikke noen «hovedvei» gjennom Oslo sentrum, og det skal vi heller ikke ha, sier byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), til Nettavisen.

SKIVEBOM: Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), slår tilbake mot kritikken fra Listhaug, som hun kaller skivebom.

Marcussen mener det Listhaug står for er gammeldags.

- Å fylle byen med biler er gammeldags politikk. Vi bygger ikke byen for de ytterst få som skal kjøre til stortingsgarasjen, men for folk flest - som sykler, går og tar kollektivt på vei til jobb og skole, påpeker hun.

Les også: Nå blir det enda vanskeligere å kjøre bil i sentrumsgatene i Oslo

- Går utover flertallet

Hun mener utviklingen av Oslo som storby lenge har hengt igjen i fortida.

- I alt for mange år har byen vår blitt bygd på bilens premisser, til tross for at kun 7 prosent av reisene i sentrum skjer med bil. Selv om stadig færre av reisene i sentrum skjer med bil, er likevel like mye av plassen i sentrum avsatt til biltrafikk og parkering, sier Marcussen, og fortsetter:

- Det har gått ut over det store flertallet som går, sykler og tar bussen i sentrum, og som til nå har blitt nedprioritert. Den tiden er heldigvis forbi. Nå skal vi bytte ut bilen med byliv i sentrum. Det handler om å prioritere mennesker over biler, sier hun.

Nettavisen har i flere artikler hatt fokus på trafikken og fremkommeligheten i Oslo sentrum. Fra 4. juni i år ble deler av Oslo sentrum stengt for gjennomkjøring, der målet er å redusere bilkjøringen.

KRITISERER: Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug går hardt ut mot Oslo-byrådets bilpolitikk.

Les også: Politiet reagerer på Oslo-byrådets nye kjøremønster

- Tilbake til den grå

Hovedgrepet har vært å stenge Fridtjof Nansens plass foran rådhuset for all biltrafikk, med unntak av varelevering til bedriftene på plassen.

Marcussen mener Listhaugs angrep viser hva velgerne står overfor.

- Dette er nok en bekreftelse på at valget i Oslo står mellom de som vil ha mer grønn politikk eller tilbake til den grå. Fra før har Frp gått inn for å redusere klimaambisjonene, og har gått i mot viktige tiltak for å begrense luftforurensningen. De prioriterer motorvei over bedre kollektivtransport, går i bresjen for økte kollektivpriser, og prioriterer biltrafikk og parkeringsplasser over sykkelveier og trygge skoleveier, sier hun.

MDG-byråden mener Listhaug også må innse realitetene.

- Sylvi Listhaug må ta inn over seg at Oslo-folk flest ønsker den grønne politikken som føres i hovedstaden. Over halvparten ønsker seg bilfritt sentrum. Over to tredjedeler ønsker bedre tilrettelegging for sykkel og over tre av fire ønsker bedre framkommelighet for gående, sier hun, og legger til:

- Over halvparten svarer dessuten at fremkommelighet for syklister og gående bør prioriteres foran bilister. Jeg trodde Frp ville lytte til folk flest? Bør ikke det gjelde her i Oslo også?

Les også: Høyre raser mot bilforslag: - Populisme fra MDG

- Ekstremismen overtar

I Listhaugs Facebook-video, som nå er sett av mange tusen, snakker Listhaug mens hennes mann kjører gjennom Oslo sentrum.

«Sånn er det når man har et byråd som i Oslo som Miljøpartiet De Grønne sitter i og skal være med å styre med Rødt, SV og Arbeiderpartiet. Som tillater rett og slett at ekstremismen overtar og man gjør hva man kan for å hive bilene ut av byen - selv om mange faktisk er helt avhengige av dem - til og med i Oslo», sier den tidligere statsråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere