Dronning Eufemias gate i Bjøvika i Oslo, som kostet 925 millioner kroner, er på ulykkestoppen. Torsdag gikk både Syklistenes landsforbund og NAF hardt ut mot de uholdbare forholdene i gata gjennom Nettavisen.

Nå ønsker MDG-byråd Hanna Marcussen å ta drastiske grep.

- For å få til en trafikksikker løsning for fremtiden, er man nødt til å prioritere. Da mener jeg man må prioritere bort privatbilene i gata, sier Marcussen til Nettavisen.

Se video av den omstridte gata øverst i saken.

Les også: Oslo-gate til 925 millioner på ulykkestoppen: - Det er gjort grove feil fra starten

- Ikke godt nok planlagt

Byråden for byutvikling er helt enig i at paradegata fungerer dårlig.

- Her skulle man ha alt inn, og det fungerer rett og slett ikke veldig bra. Det er ikke godt nok planlagt, sier Marcussen.

Gunnar Stavrum: Ubrukelig paradegate

- Men hvor skal bilene kjøre i stedet?

- Nå er ikke jeg trafikkanalytiker, og det er en statlig vei, så her må Statens vegvesen gjøre noen trafikkanalyser og se på noen alternativer. Overordnet jobber vi i Oslo generelt for å redusere trafikken i sentrum, sier Marcussen.

Hun sier samtidig at det nok må være noe trafikk for eksempel inn til Oslo S.

- Men Statens vegvesen må se på dette, for det er ikke holdbart å ha en så ulykkesutsatt gate, sier hun.

Les også: - Framkommeligheten vesentlig forverret i Oslo

- Arven etter Høyre

Hun mener Høyre, hennes forgjenger i byrådskontorene, har mye av ansvaret.

- Det er litt av arven og planene man drev med når Høyre styrte. Man har ikke prioritert, så derfor er det dårlige løsninger egentlig for alle trafikanter, sier byråden, og legger til:

- Høyre har ikke vært villig til å prioritere bort noen av trafikkgruppene.

Marcussen sier gata særlig er skummel for syklistene. Som Nettavisen omtalte torsdag, går blant annet sykkelfeltene rett over flere bussholdeplasser.

- Statens vegvesen har jo laget en midlertidig sykkelløsning som vi godkjente før sommeren, akkurat forbi bussholdeplassene, men det er en midlertidig løsning, påpeker hun.

Les også: Oslo-gater stengt: - Forstår politiets frustrasjon her

- Det er ikke holdbart

Slik det er i dag, kjører om lag 1400 busser gjennom gata daglig. I tillegg skal trikken begynne å kjøre der, i en egen vei mellom kjørefeltene.

- Man må se på hvordan man kan få kollektivtrafikken mer smidig der, men et viktig sted å begynne er å få privatbilene ut, og se hvilke effekt det har, sier Marcussen.

- Hvor fort bør bilene fjernes?

- Her må det jobbes for å få løsninger som gjør gata trafikksikker så raskt det lar seg gjøre. Det er en problemstilling som må tas på alvor, sier hun.

Les også: Høyre slakter byrådets miljøfest til 118 mill. i Oslo

22 ulykker - to alvorlige

Hovedkrysset i Dronning Eufemias gate er et av de mest ulykkesbelastede i hovedstaden, og tall Aftenposten har fått fra Statens vegvesen, viser at det siden gata ble åpnet i 2014, har vært 22 ulykker i den brede og nye paradegata. To personer er blitt alvorlig skadet.

Dronning Eufemias gate åpnet for trafikk 11. mai 2014, og kostet 925 millioner kroner å bygge. Det vil si 13.000 kroner per centimeter. Den 750 meter lange, og 43,5 meter brede veistrekningen, er dermed en av Norges dyreste veier.