MDG-Hansson om klimadebatten: - Vil Frp ta stilling til om jorda er flat?

KLIMADEBATT: Syv av Frps stortingsrepresentanter er enige med Carl I. Hagen i at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Det reagerer MDGs Rasums Hansson kraftig på.

KLIMADEBATT: Syv av Frps stortingsrepresentanter er enige med Carl I. Hagen i at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Det reagerer MDGs Rasums Hansson kraftig på. Foto: NTB Scanpix

- Politikere kan ikke vedta naturlover, sier Rasmus Hansson.

17.12.16 21:44

Nesten en tredjedel av Frps stortingsgruppe er enige med Carl I. Hagen i at klimaendringene ikke er menneskeskapte.

- Det er ingen sammenheng mellom CO2 og temperaturene. Det er et rent bedrageri, det mener stadig flere vitenskapsmenn, uttalte Hagen i Dagsnytt 18 tirsdag.

Syv Frp-representanter, Christian Tybring-Gjedde, Ulf Leirstein, Morten Wold, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen, Morten Stordalen og Jørund Rytman, har nå sluttet seg til et endringsforslag i programutkastet, melder Dagens Næringsliv:

«Frp mener at klimaendringer skyldes naturlige variasjoner og tar avstand fra påstanden om at klimaendringer skyldes menneskenes marginale utslipp av klimagasser.»

LES OGSÅ: Dårlig nytt for klimafornekterne

- Politikere kan ikke vedta naturlover

Det får Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, til å reagere:

- Det er absurd at et regjeringsparti mener at sannheten er noe som kan vedtas av et landsmøte. Er det noen andre forskningsresultater som skal vedtas der? Vil Frp ta stilling til om røyking forårsaker kreft, eller om jorda er flat? sier Hansson til Nettavisen, og legger til:

REAGERER: MDGs Rasmus Hansson reagerer på at syv stortingsrepresentanter fra Frp ikke tror på at klimaendringene er menneskeskapte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Vi politikere kan vedta lover, men vi kan ikke vedta naturlover. Historien viser oss hvor farlig det er med maktpersoner som tror at virkeligheten kan bøye seg for religiøse eller politiske dogmer.

Les Nettavisen mener: Klimafornekteren som nekter seg ingenting

- Dette bør de avkrefte

Nå ønsker Hansson at Frp er tydelige på hvorvidt partiets statsråder også deler Hagens oppfatning om at menneskeskapte klimaendringer er rent bedrageri.

- Frp har Olje- og energiministeren, Finansministeren, Samferdselsministeren og Fiskeriministeren. Hvis alle disse mener at sannheten om global oppvarming er noe som kan politisk vedtas av Frps landsmøte, er det fullstendig uakseptabelt. Dette bør de avkrefte raskest mulig, sier Hansson.

Carl I. Hagen synes derimot ikke at Frp har plikt til å verken avkrefte eller bekrefte noe som helst når det kommer til det som skal skje på landsmøtet til våren.

- Har ikke Rasmus Hansson noe respekt for demokratiet? Det er Fremskrittspartiets landsmøte til våren som skal vedta Frps synspunkter og politikk. I likhet med MDG er vi inne i en programprosess, og ingen kan forskuttere den prosessen, sier Hagen til Nettavisen.

- Bare tull og fanteri

Hagen har ikke vært med på å utarbeide endringsforslaget i programutkastet, og sier at han ville formulert seg litt annerledes.

- I stedet for å si at «klimaendringene skyldes naturlige variasjoner» ville jeg sagt at de «i hovedsak skyldes naturlige variasjoner». Jeg aksepterer at menneskeskapt C02-utslipp kan ha en innvirkning på klima, men den er helt ubetydelig. Så ubetydelig at det ikke er noen grunn til å bry seg om det.

- Men forskerne er uenige med deg her?

- Det er rent vås! Det finnes masse forskere over hele verden som sier det motsatte. Dette er bare tull og fanteri.

- Jensen sier ingenting om graden

- Jeg aksepterer at menneskeskapt C02-utslipp kan ha en innvirkning på klima, men den er helt ubetydelig, sier Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Frp-leder Siv Jensen uttalte tidligere denne uken at Hagen må forholde seg til Frps partiprogram, og påpeker at partiet har anerkjent at klimaendringene er menneskeskapt.

– Vårt program er mer kritisk til disse spørsmålene enn andre partier er, men vi anerkjenner at klimaendringene også er menneskeskapte. Men vi peker også på at det er en del av naturlige variasjoner. Likevel peker vi på at det er fornuftig å kutte CO2-utslippene, sa Siv Jensen til Dagens Næringsliv torsdag.

- Tror du at dere vil kunne endre partiprogrammet når Frp-lederen sier at partiet har anerkjent at klimaendringene er menneskeskapte?

- Jensen sier at «klimaendringene også er menneskeskapte», hun sier ingenting om i hvilken grad de er menneskeskapte. Jeg aksepterer som sagt fullt ut at menneskeskapte CO2-utslipp kan ha innvirkning på klima, men jeg mener de er ubetydelige, sier Hagen, og legger til:

- Jeg synes det er helt i orden at Jensen klargjør at alle som blir innvalgt i folkevalgte posisjoner må forholde seg til partiprogrammet. Men det er det programmet som blir vedtatt på landsmøtet til våren som er bindende for voteringer i den neste stortingsgruppen, og partiprogrammet kan endres på landsmøtet.

Nettavisen har forsøkt å ta kontakt med Siv Jensen, men hun har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.