Til helgen holder Miljøpartiet De Grønne (MDG) sitt landsstyremøte i Narvik, og etter det Nettavisen kjenner til, så har det vært intern uenighet i partiet om valget av det nordlige møtestedet.

MDG-politikerne, som mener nordmenn må fly mye mindre for å nå målene om klimautslipp, må nemlig belage seg på en svært lang togtur via Sverige dersom de skal reise miljøvennlig til landsstyremøtet.

Les også: MDG-Lan sier nei til nytt sykkelforslag

- Uheldig valg av sted

Om man reiser fra Oslo S fredag 2. desember klokken 11.32 med Sveriges statsbaner, tar det 25 timer til Narvik. Man reiser da gjennom Sverige, og er framme i Narvik lørdag klokken 12.36.

På grunn av den lange togreisen, velger imidlertid flesteparten av MDG-politikerne å ta fly. En reise som er 23 timer kortere, og som tar 1 time og 40 minutter fra Oslo lufthavn til Harstad/Narvik lufthavn.

En av de som flyr til møtet, er leder i Akershus MDG, Øyvind Solum.

- Jeg skal ta fly fordi det er helt tett med møter og politisk arbeid i både fylkestinget og kommunestyret rett før og rett etter helgen. Så tidsmessig får jeg ikke tid til noe annet om jeg skulle delta, sier Solum til Nettavisen.

Solum legger imidlertid ikke skjul på at han synes valget av møtested er uheldig.

- Jeg har uttrykt et ønske om at det skulle være et sted som var nærmere. Jeg mener det hadde vært bedre om det hadde vært et sted som var innenfor en mer kurant togavstand, som Trondheim eller Bergen. Sånn sett så synes jeg det i dette tilfellet var et uheldig valg, sier han.

- Én dag ekstra

Han sier samtidig at han forstår at landsstyret ønsker å møtes nord for Trondheim.

- Men i dette tilfellet mener jeg at vi heller burde valgt et sted som var mer kurant å ta tog til. Jeg vet om noen som tar toget, men da skal man faktisk sette av en dag ekstra før og etter, sier Solum.

(Artikkelen fortsetter under).

- Føler du at MDG kommer i et unødvendig dårlig lys med med dette valget?

- Normalt sett prøver Akershus å være to personer som drar på hvert landsstyremøte, men blant annet på grunn av valg av sted så klarer vi oss med å reise en, både for å spare penger, miljøet og tid, sier han.

En biltur fra Oslo til Narvik, vil til sammenligning ta over 19 timer.

Les også: Frp-politiker reagerer på at MDG-byråd valgte fly framfor tog

- Måtte brukt to dager

Også Helge Myrseth, som er en av partiets to talspersoner i Vestfold, begrunner sitt valg av fly med tiden det tar med tog.

- Hvis jeg skulle tatt tog, så måtte jeg brukt to dager. Det er for mye forlangt at folk skal bruke to dager for å komme seg dit, sier Myrseth, og påpeker:

- Men vi foretrekker tog framfor fly. Jeg bor i Vestfold og har pendlet med tog i flere år, og er veldig fornøyd med det, sier han.

- Ser du ikke paradokset i at dere skal fly til møtet?

- Jo, men samtidig er vi realister. Vi ønsker også å drive realpolitikk, og vi sier ikke at vi skal legge ned flytrafikken. Nord-Norge er helt avhengig av innenlandsrutene i Finnmark og ned til Nordland, sier han, og påpeker:

- Det går dessverre ikke tog lenger enn til Fauske, så å videreføre denne strekningen er noe som seriøst bør vurderes, sier lokallagslederen.

Les også: MDG angriper sjokolade, kjøtt og taxfree

Myrseth sier han ikke får dårlig samvittighet av å fly til Narvik, og viser til at det MDG ønsker, er at folk kutter ned på antall charterreiser i året.

- Så sant det er mulig, så prioriterer vi tog. Det er vår klare politikk. Men i dette tilfellet var det vanskelig. Vi må forholde oss til virkelighetens verden og kommunikasjonsmulighetene i dette landet, sier han.

Les også: Slik vil MDG kutte skatten din

- Får dekket flyreise

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson, skal også fly til Narvik. Det samme skal partisekretær Lars Gaupset.

- Jeg skal fly opp på fredag kveld. Det handler rett og slett om at jeg må jobbe torsdag og fredag, og har forpliktelser på partikontoret. Ellers skulle jeg gjerne tatt tog, sier Gaupset til Nettavisen.

Gaupset forteller at det er flere som skal ta tog.

- Vår nasjonale talsperson Une Aina Bastholm skal ta tog og buss. Du bruker et døgn på å komme deg dit, men dessverre er det ikke alle som har mulighet til å bruke så mye tid på å komme seg fram og tilbake, sier han, og legger til:

- Jeg tror vi er partiet der flest velger miljømessig transport selv om det er vanskelig.

Han viser samtidig til at de har strenge retningslinjer for dekning av reiser.

- Man er forpliktet til å reise på den mest miljøvennlige reisemåten, med mindre det er praktisk veldig vanskelig. Hvis det er under 650 kilometer så må det godkjennes hvis man ikke skal ta tog, men her får de dekket fly, sier han.

- Første gang siden 2009

Han påpeker at møtet i Narvik er det første store arrangementet Miljøpartiet De Grønne har i Nord-Norge siden 2009.

- Nå synes vi det er på tide å gi landsdelen større oppmerksomhet. Vi ønsker å gjøre et godt valg i Nord-Norge, og da er det viktig at vi er til stede og lytter til folk som bor der, om de muligheter og utfordringer som ligger i landsdelen, for å få en bedre forståelse av det, sier han.

Hvert år blir ett av partiets fem årlige landsstyremøter holdt utenfor Oslo.

- Forstår du at de kommer reaksjoner på at dere flyr til Narvik?

- MDG må jo forholde seg til at det per i dag ikke finnes noen god kollektivforbindelse til Narvik. Vi må jo kunne ha møter forskjellige steder i landet. MDG har heller aldri gått inn for å gjøre Nord-Norge helt flyfritt, men oppfordrer folk til å velge miljøvennlig, sier Gaupset.

Landsstyret til MDG består av talspersonene Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm, en representant fra hvert fylkeslag, en representant fra Grønn Ungdom, en fra Grønne Studenter og Grønt Kvinnenettverks leder.