Torsdag ble det kjent at det rødgrønne byrådet i Oslo nå utreder hvordan byen kan bli fossilfri innenfor Ring 3 i 2024.

Dette fikk Høyre til å angripe byrådet.

– Hvis byrådet virkelig vurderer et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor ring 3, så er det et ytterliggående tiltak som vil skape enorme problemer i hverdagen for veldig mange, sa Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, til NRK.

Les også: Bensin- og dieselbiler kan bli forbudt i Oslo

Berg: – Veldig spesielt

Kritikken fra Høyre får nå miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til å reagere.

– Det er veldig spesielt at Høyre nå kritiserer noe de selv stemte for i desember. Vi kan ikke ha det sånn at barn, eldre og astmatikere ikke kan bevege seg rundt fordi lufta er farlig, sier Berg til Nettavisen, og påpeker:

– Det er veldig synd at de prøver å score billige poeng i media i stedet for å støtte opp om deres egen politikk. Det virker som at Høyre ikke tar dette problemet på alvor, sier hun.

Hun viser til at Høyre i desember 2017 stemte for Oslo kommunes klimabudsjett for 2018, der utredning av «Gradvis fossilfritt sentrum innenfor ring 3 innen 2024 gjennom lavutslippssoner» inngår.

Ifølge byrådsavdelingen hadde Høyre ingen innvendinger mot forslaget.

Eirik Lae Solberg fnyser av påstanden.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Bystyret behandlet i desember det såkalte klimabudsjettet. Det består av en lang rekke tiltak. De aller fleste av dem er det bred enighet om i Oslo bystyre. Mange av punktene ble startet av oss da vi satt i byråd, og så er det noen punkter vi er uenig i. Det har vi skrevet inn i budsjettinnstillingen, sier han til Nettavisen.

– Poenget er bare at man stemmer samlet for eller mot klimabudsjettet. Vi har ikke votert punkt for punkt av de mange deltiltakene som ligger der. Det ville vært meningsløst for oss å stemme mot hele klimabudsjettet fordi vi er uenig i noen av byrådets forbud- og tvangstiltak, understreker han.

Innstillingen inneholder mellom 30–40 tiltak, og forbudet mot bensin- og dieselbiler står under noen utredninger om tiltakspakke, fortsetter Solberg.

– Men hvis byråd Lan Marie Nguyen Berg er i tvil om hva Høyre mener så kan jeg klargjøre det for henne nå: Vi mener det er en usedvanlig dårlig idé å innføre et forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, og det håper jeg etter hvert også hun kommer til, sier Solberg.

Les også: MDG-topp Hanna Marcussen: – Enkelte dager har vært harde

– Dette er alvorlig

Miljøbyråden understreker at de er nødt til å ta luftforurensingen på alvor.

– Det er ikke bare Oslo som sliter med luftforurensing fra fossile biler. Dette er et alvorlig, globalt problem. I fjor høst varslet ordførerne i Paris, London, Los Angeles, København og flere andre byer rundt om i verden at de vil forby bensin- og dieselbiler i store deler av sine byer innen 2030, sier hun.

Berg mener Høyre nå bare prøver å vri seg unna.

– Det er vår jobb som politikere å ta ansvaret for helsa til innbyggerne, og det er trist at Høyre prøver å vri seg unna. Uttalelsene fra Høyre illustrerer hvorfor Oslo fortsatt har helsefarlig luft om vinteren. De styrte byen i 18 år uten å ta nødvendige grep for å fikse lufta, sier hun.