Gå til sidens hovedinnhold

MDG-politiker: - Det har vært en ukultur i organisasjonen over tid

Melder overgang fra MDG til SV:

(Bergensavisen): To representanter og to vararepresentanter i Bergen bystyre melder overgang fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) til SV.

Representantene er Randi Amundsen og Diane Berbain, og vararepresentantene er Fredrik Sundt Breien og Janet Wiberg.

LES MER: Fire MDG-ere bytter parti til SV

De kommer fra mandag av til å være en del av SVs bystyregruppe. Dette betyr at SV blir det tredje største partiet og at det vil bli rødgrønt flertall i bystyret.

Miljøpartiets representasjon i bystyret blir halvert fra fire til to representanter.

Amundsen og Berbain blir nå SV-representanter i henholdsvis komite for helse og sosial og komite for finans, kultur og næring.

Berbain er kritisk til måten MDG har utviklet seg de siste årene.

– Vi har opplevd at MDG har beveget seg fra der partiet var da vi gikk inn i det. Det har tatt et langt skritt til høyre, i retning et «blågrønt» standpunkt. Vi går til SV fordi vi ønsker å jobbe med et mer helhetlig politisk prosjekt, der fattigdomsbekjempelse, feminisme, skole, og helse er en integrert del av miljøsaken. I MDG har vekstkritikk og solidaritet fått mindre vekt, og markedstenkning har blitt mer fremherskende.

– Nødvendig

Amundsen forklarer overgangen slik:

– Å melde seg ut av MDG er ikke et lett valg, men vi har likevel kommet frem til at dette er riktig å gjøre nå. Først og fremst handler dette om politikk, men det har også vært en ukultur i organisasjonen over tid, som ikke har blitt håndtert skikkelig av partiet. Det har til tider vært unødig krevende å konsentrere seg om det politiske arbeidet, og nå er vi kommet til et punkt hvor vi finner det nødvendig å forlate partiet.

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i Bergen, ønsker de to nye representantene velkommen til SV.

– Vi ønsker de nye medlemmer velkommen med åpne armer, og ser frem til å jobbe sammen med dem. Vi kjemper for de samme politiske sakene, og jeg vet at Randi og Diane vil være en formidabel hjelp i SVs arbeid i Bergen bystyre.

Konfliktpreget parti

Gruppeleder for MDG i Bergen Sondre Båtstrand har ønsket å vente litt med å uttale seg.

BA fikk opplysninger om saken i går. Alle sentrale i spillet i SV og MDG nektet å snakke med BA tross gjentatte oppfordringer.

Representantene som melder overgang hadde ikke engang orientert MDG før i dag. Verken fylkesleder Natalia Golis eller leder i Bergen, Daniel Prestø-Økland, hadde oversikt over situasjonen.

– Derfor kan jeg ikke kommentere den, sa han til BA søndag.

Natalia Golis sier til BA mandag morgen at hun er nødt til å få oversikt over situasjonen, og henviser til partiet sentralt.

Det unge partiet har vokst sterkt siste årene, men også vært ridd av konflikter både på personlig og politisk nivå. For dem som melder overgang nå, skal den totale situasjonen ha blitt uakseptabel.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Bergen, Rune Bakervik, sier til BA at rødgrønt flertall ikke endrer noe for Arbeiderpartiets del.

– Vi har en plattform og et samarbeid som vi er veldig godt fornøyd med. Det vil vi fortsette med.

Les flere nyheter fra Bergensavisen her.

Kommentarer til denne saken