FRIDTJOF NANSENS PLASS (Nettavisen): Mandag ble Oslo sentrum stengt for gjennomkjøring, og det får MDG-politikerne til å juble.

– Jeg synes det er en historisk dag. Jeg har gledet meg veldig til det, sier bystyrepolitiker Eivind Trædal (MDG) til Nettavisen.

Byrådets hovedgrep er å stenge Fridtjof Nansens plass foran rådhuset for bilkjøring, noe som absolutt var på tide, mener Trædal.

– Det hører ikke hjemme i vår tid at bilene stadig flyr fram og tilbake her. Vi gjør noe historisk, noe vi burde gjort for lenge siden, sier han.

Les også: Her gir Oslo-bilistene blaffen i det nye forbudet

Se videointervju med Trædal her:

– Deilig at skiltene er på plass

Mandag morgen var skiltene på plass, som viser at det er forbudt å kjøre inn på området, med unntak av varelevering på plassen.

– Det er deilig at vi endelig har fått opp skiltene, og så skal vi på sikt få på plass enda mer permanente løsning i sentrum, sier Trædal.

Les også: Slik stenges Oslo sentrum for biltrafikk

Har du et tips om saken? Kontakt Nettavisens journalist her.

Men det var mange som ga blaffen i skiltingen på den første dagen. I løpet av et par timer var det godt over 100 person- og varebiler som brøt loven og kjørte over plassen, da Nettavisen var til stede (egen sak).

– Det vil nok ta litt tid for folk å venne seg til nytt kjøremønster. Det ser vi i mange sammenhenger, sier MDG-politikeren, samtidig som flere biler passerer ved siden av oss utenfor rådhuset.

– På en annen siden kan jeg med mange andre spasere litt roligere over plassen her, og eventuelt forklare folk at de har kjørt feil, sier Trædal.

Les også: Frykter et bilfritt Oslo sentrum: – Guidene gruer seg

– Håper de tar en svipptur

De som bryter innkjøringsforbudet, risikerer et forelegg på 5500 kroner, men mandag formiddag var det lite politi å se ved rådhuset.

– Bør politiet stå her å ta de som bryter loven?

– De må selv prioritere ressursene sine. De har jo mye å gjøre, så jeg regner med at de tar gode vurderinger der. Men jeg håper de tar en svipptur innom og sier fra. Jeg synes det er bra at de av og til sjekker at syklistene oppfører seg ordentlig, og at de overholder de nye stengningene av gatene, tror jeg også er viktig, sier Trædal.

Mandag ble også Rådhusgata stengt for gjennomkjøring over Christiania torg, med unntak av rute- og turisbusser som kan passere der.

Konsekvensen av at Fridtjof Nansens plass og Christiania torg stenges, er at det ikke lenger blir mulig å kjøre fra øst mot vest innenfor Ring 1.

– Dere gjør det jo ganske mye vanskeligere for dem som kjører bil. Er dere ikke redde for å hisse på dere en del folk i Oslo?

– Vi ser at flertallet synes det er positivt at vi omdisponerer denne plassen. Du må huske på at det er over 90 prosent av dem som kommer til sentrum om sommeren, som kommer på andre måter enn med bil. Så jeg synes det er rett og rimelig at det massive flertallet som ikke bruker bil, får bedre tilgjengelighet, sier han.

Han viser dessuten til at det er gode muligheter for å kjøre under Oslo sentrum om man ønsker å komme seg fra den ene siden til den andre, og å parkere i parkeringshusene både i og rundt sentrum.

Les også: Politiet reagerer på Oslo-byrådets nye kjøremønster

– Nå kan folk kose seg

Leder av Oslo MDG, Einar Vilhelmsen, er også fornøyd med byrådets siste grep.

– Det er utrolig gøy at man gir denne plassen tilbake til folk. Nå kan man gå rundt her, leke, hoppe og kose seg. Det er en fantastisk plass og et veldig fint sted, så jeg gleder meg til å bruke den – og det tror jeg de som bor i byen vår også gjør, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

– Hva skal man gjøre her?

– Du kan egentlig gjøre akkurat hva du vil, og det er det vi ser er så utrolig gøy, det å gi plassen tilbake til mennesker. De kan fylle det med aktivitet. Om du vil sitte å lese en bok, om du er barn og vil leke og hoppe strikk eller hva du har lyst til, det kan du gjøre her. Det blir veldig bra, sier han.

– Hva tenker du om at mange gir blaffen i forbudet her i dag?

– Vi vet jo det at det tar litt tid før bilistene ser og venner seg til skilt, og det her kommer til å gå seg til. Og så kan det hende at vi trenger at politiet tar seg en tur og minner bilistene på at her har det kommet opp nye skilt. Etter hvert som denne plassen blir tatt i bruk av folk, så vil det føles helt unaturlig å kjøre bil gjennom her, mener Wilhelmsen.

Les også: Fjerner 767 p-plasser: Oslo-byrådet får kritikk