RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MDG stemmer med Rødt i 79 prosent av sakene


ENIGE: MDGs vararepresentant Per Espen Stoknes (t.v) og Rødt-leder Bjørnar Moxnes på plass i stortingssalen, der de har stemt ganske så likt den siste stortingssesjonen.
ENIGE: MDGs vararepresentant Per Espen Stoknes (t.v) og Rødt-leder Bjørnar Moxnes på plass i stortingssalen, der de har stemt ganske så likt den siste stortingssesjonen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- MDG må slutte å si at de er blokkuavhengige, mener Høyre.

En oversikt over hvordan partiene stemmer i ulike saker i Stortinget, viser at Miljøpartiet de Grønne (MDG) har stemt likt med Rødt i 79 prosent av sakene, og SV i 80 prosent av sakene, i siste stortingssesjon, ifølge nettstedet «Holder de ord».

Partiene MDG har stemt minst med, er regjeringspartiene Frp og Høyre (29 prosent).

Les også: Arbeiderpartiet kan bli styrt av Rødt og De Grønne

- Ikke blokkuavhengige

Høyre mener tallene viser at miljøpartiet ikke er så blokkuavhenig som de selv sier.

- Er det én ting MDG kan holde opp med, er det å si at de er blokkuavhengige. Det er det helt tydelig at de ikke er, sier stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) til Nettavisen.

SLIK stemte partiene på Stortinget det siste året (2017-2018). Prosentandelen viser hvor ofte de ulike partiene stemte likt.

Heggelund etterlyser mer ærlighet fra partiet, som blant annet sitter med byrådsmakta i hovedstaden.

- Når du stemmer 80 prosent likt med Rødt og SV er man ikke interessert i gjennomslag på begge sider av politikken. Da er man sosialist. Og man må gjerne være sosialist, men da får man også være ærlig på at det er det man er, sier han, og samtidig påpeker:

- Jeg forstår at et parti i opposisjon ikke har som drøm å stemme mest mulig med regjeringspartiene. Men denne oversikten er såpass tydelig. De er enig med revolusjonære Rødt i åtte av ti saker vi behandler, sier Heggelund.

LITE HØYRE: Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (t.v) mener MDG må slutte å kalle seg blokkuavhengige siden de sjelden stemmer med borgerlig side i Stortinget. Her sitter han sammen med tidligere Venstre-representant Sveinung Rotevatn.

Les også: Erna Solberg: - Bør være greit for MDG at de har oss

- Overtatt av ytre venstre

Han mener et blokkuavhenig parti aldri ville tillatt seg å stemme så mye med venstresiden.

- Kanskje var de blokkuavhengige en gang i tiden, eller så har de aldri vært det. Uavhengig av når det skjedde er det liten tvil om at partiet er overtatt av ytre venstreside, hevder Heggelund.

Fakta: Disse stemmer MDG med:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

SV: 80 prosent
Rødt: 79 prosent
Arbeiderpartiet: 61 prosent
Senterpartiet: 54 prosent
KrF: 37 prosent
Venstre: 27 prosent
Høyre: 24 prosent
Fremskrittspartiet: 24 prosent

(Kilde: Oversikten er basert på Holder de ords database over avstemninger og forslag på Stortinget fra 2009 til i dag. Datagrunnlaget kommer i hovedsak fra Stortingets datatjeneste, som er lisensiert under NLOD).

Høyre-representanten har  en klar oppfordring til sine klimavelgere:

- Alle borgerlig innstilte velgere som er opptatt av klima bør merke seg dette. Stemmer de på MDG får de sosialisme med på kjøpet. Det tror jeg ikke det er alle som har sett for seg, sier han.

Han sier borgerlig side «heldigvis har en god klimapolitikk».

- Aldri har vi hatt så offensive klimamål som nå, og vi har koblet Norges klimapolitikk opp mot EU. Det gjør at vi kan samarbeide med andre land om å kutte utslipp i Europa, samtidig som vi skal omstille Norge og kutte massivt i utslipp hjemme, helt uten sosialisme, sier Heggelund.

Les også: Miljøpartiet De Grønne etter ny måling: - Utrolig

MDG: - Han bør lese seg opp

MDG slår imidlertid tilbake mot Heggelund.

- Vi skjønner at Heggelund er på stemmefiske i sommervarmen, og det må han få lov til. Men kanskje han heller burde bruke sommerferien på å lese seg opp på grønn politikk og ideologi, sier partisekretær i MDG, Lars Viko Gaupset, til Nettavisen.

Han avviser påstanden om at MDG er sosialister.

- MDG er hverken sosialister eller konservative, men grønne. Det innebærer at vi er det eneste partiet på Stortinget som setter miljø og klima først, og ikke bare når det passer seg eller man kan tjene penger på det. Vi henter troen på individet og næringsliv fra høyresiden, og troen på rettferdig fordeling fra venstresiden, sier Gaupset.

Les også: MDG gir skandale-politikere skylden for labre meningsmålinger

SLÅR TILBAKE: MDGs partisekretær, Lars Gaupset, avviser at MDG er sosialister, og mener Stefan Heggelund bør lese seg opp om partiet.

- Stemmer mot, selv om der er for

Han mener årsaken til at MDG stemmer mye sammen med venstresiden, vel så mye ligger hos Høyre selv.

 - Vi har blant annet fremmet 33 forslag om mindre plast i Norge på Stortinget - Høyre, FrP og Venstre har stemt mot samtlige. Vi opplever at Høyre stemmer mot forslag fra MDG, selv når de er for, sier partisekretæren, og legger til:

- Det er nok en grunn til at en tredjedel velgere som stemte MDG ved Stortingsvalget i fjor, kom fra Venstre. Borgerlige velgere er lei av at Høyre og Venstre lar Frp diktere klima- og miljøpolitikken. Erna Solberg har overlatt nesten alle de viktige statsrådspostene for klima og miljø til Frp. Det betyr at hun nedprioriterer miljø og klima, sier Gaupset.

Han mener resultatet av regjeringens politikk er tydelig:

- I fjor gikk utslippene opp. Høyre har forlatt sine konservative verdier og mer og mer natur ødelegges. Det er full fres i oljeindustrien, selv om det er å gamble med fellesskapets penger, folks jobber og med klimaet.

Han utelukker samtidig ikke et tettere samarbeid med Høyre.

- Vi er villige til å hjelpe Høyre ut av oljelobbyens klør, og samarbeider gjerne med dem. Det har vi også gjort dette halvåret. Vi har stått sammen med Høyre og Frp om både havvind og Acer i Stortinget, sier Gaupset.

Rødt: - MDG stemte for EU, vi mot 

Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nettavisen har også snakket med Rødt-leder Bjørnar Moxnes om MDGs enighet med dem.

- Hva er din kommentar til at dere har stemt likt med MDG i 79 prosent av sakene? 

- Nei, altså, vi stemmer på vår politikk, og det er vel da en sammenligning av stort og smått, uten å skille mellom type saker. Jeg har merket meg at når det kommer til privatisering, arbeidsliv og det å demme opp for arbeidskriminalitet og stramme inn, stemmer vi forskjellig. Og det er Rødts viktigste saker. Når det kommer til klima, miljø og energi, stemmer vi likt. Men denne vårens største politiske drama, ved siden av Listhaug-saken, var kampen mot energibyrået Acer, og der stod MDG sammen med Ap og Regjeringen for EU og Brussel, mens Rødt stod sammen med fagbevegelsen og industriarbeiderne mot. Det teller kun som én sak i votering, men i innhold er det en enorm politisk sak hvor vi stod på hver vår side, sier Moxnes til Nettavisen. 

- Spinn fra Høyre 

- Har du noen kommentar til at Heggelund mener dette beviser at MDG ikke er blokkuavhengige, slik de selv hevder? 

-  Heggelund sier mye rart, sent og tidlig, det får vi bare ta for det det er. Dette er spinn fra Høyre. MDG får forklare hvor de vil plassere seg. Vi, derimot, er ikke noe blokkuavhengig parti, det tror jeg folk har fått med seg. Vi er solid plassert på venstresiden, sier Moxnes.

Les også: Stortinget stemte nei til Rødts forslag om lønnskutt

SE VIDEO: Erna Solberg om MDGs framgang:

Større en Arbeiderpartiet

Både MDG og Rødt gjør det bra på meningsmålingene for tiden. På Dagsavisens siste Oslo-måling, er partiene til sammen større enn Arbeiderpartiet.

MDG får en oppslutning på rekordhøye 9,3 prosent, og Rødt 11,8 prosent. Arbeiderpartiet ender på 12,6 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere