*Nettavisen* Nyheter.

MDG-Sultan ber muslimer gå i homoparade midt i ramadan

HOMOFEST: Shoaib Sultan, MDG-politiker og representant i Oslo bystyre, oppfordrer muslimer til å delta i Oslo Pride parade lørdag 25. juni. - Det handler om solidaritet, sier han og peker opp på de homofiles flagg i Torggaten i Oslo sentrum. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

- Det handler om å vise solidaritet, sier Shoaib Sultan, som selv er troende muslim.

14.06.16 19:11

Natt til søndag ble minst 50 personer skutt og drept på en nattklubb for homofile i Orlando i USA. I tillegg ble 53 mennesker skadd i terrorangrepet.

Ekstremistgruppen Islamsk Stat (IS) har senere tatt på seg ansvaret for massakren. I ettertid er det spekulert i om gjerningsmannen, muslimske Omar Mateen, selv var homofil.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

I Orlando i USA ble Minst 50 personer skutt og drept på en nattklubb for homofile natt til søndag 12. juni. IS har tatt på seg ansvaret. Foto: Chris O'meara (Ap)

- Handler om å vise solidaritet

Sympatierklæringer med ofrene og de etterlatte har gått verden rundt, også her i Norge. Norske muslimer tar til orde for å støtte homofiles rettigheter og den muslimske Oslo-politikeren Shoaib Sultan fra Miljøpartiet de grønne (MDG) ber muslimer om å delta i homoparaden i Oslos gater lørdag 25. juni.

- Det handler litt om å vise solidaritet over terrorangrepene som skjedde i Orlado forrige helg. Jeg tenker det er viktig å markere at vi er mot homofobi, og jeg tenkte vi kunne prøve å vise dette ved å delta på Oslo Pride parade, sier Sultan til Nettavisen.

Les også: Homofil muslimsk mann lever i frykt i Norge

Kommende helg, midt i muslimenes helligste måned ramadan, går startskuddet for homofestivalen Oslo Pride 2016. I fjor deltok rundt 25.000 mennesker i selve paraden, skriver festivalen på sine hjemmesider.

Les også: Slik hyller hele verden ofrene i Orlando

Skal ikke telle antall muslimer

- Noen muslimer ser på homofili som synd, men så lenge man klarer å være åpen for at andre har ander syn, for eksempel som homofile muslimer eller homofile religiøse for øvrig, viser det at vi er kommet videre. Det er viktig å respektere at mennesker tar sine egne valg, sier Sultan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kaltham Alexander Lie (midten) er den første åpne homofile muslimen i Norge. Bildet er fra Oslo Pride-paraden i 2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Hvor mange muslimer håper du å få med i homoparaden?

- Jeg skal ikke stå og telle hvor mange muslimer jeg ser, og det kommer kanskje ikke så veldig mange, men det er greit. Starten på alt begynner i det små, så får det bygge seg opp etter hvert. Hvis noen ikke har problemer med det komme de forhåpentligvis igjen til neste år - og året etter.

- Hvilke utfordringer ser du med at du kommer med en appell til muslimer om å delta i en homoparade midt under ramadan?

- Det kan skape vanskeligheter å få folk til å komme ut og delta mens de faster. I ramadan ønsker man gjerne fokus på åndelighet, og man har et internt fokus. Men det er også viktig å være bevisst det samfunnet vi lever i.

Sultan har også kommet med en appell til muslimer på sin Facebook-side.

(artikkelen fortsetter under)


Gruppepress

- For noen vil det være en utfordring, ikke fordi de er enig eller uenig i noe, men rett og slett fordi det å være midt ute i solsteiken når man ikke spiser og drikker, gjerne ikke er det mest gunstige. Jeg har tenkt å delta, og å faste, men skjønner jo om noen ikke vil gjøre det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omar Mateen, gjerningsmannen etter drapene i Orlando. Foto: MySpace

I enkelte deler av de muslimske miljøene er homofili et tabubelagt tema. MDG-Sultan oppfordrer folk til å være modig.

- Det er viktig at man legger fra seg gruppepresset, og slutter å tenke på hva andre kan komme til å si. Heldigvis blir dette bedre og bedre for flere muslimske ungdommer.

Massakren i Orlando har satt en trøkk i det homofile miljøet i Norge, men det er ingen tvil om at Oslo Pride skal gjennomføres.

- Vår pride-sesong startet i forrige uke, og vi hadde parade i Bergen på søndag med flere tusen deltakere, som utelukkende var positivt. Så kom denne nyheten i dag, som er en veldig stor kontrast å våkne opp til, sa leder Ingvild Endestad i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til Nettavisen mandag.

Les også: Politiet øker beredskapen under Oslo pride

Oslo Pride arrangeres fra 17. til 26. juni, med parade den 25. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag