Gå til sidens hovedinnhold

MDG-Sultan ber muslimer gå i homoparade midt i ramadan

- Det handler om å vise solidaritet, sier Shoaib Sultan, som selv er troende muslim.

Natt til søndag ble minst 50 personer skutt og drept på en nattklubb for homofile i Orlando i USA. I tillegg ble 53 mennesker skadd i terrorangrepet.

Ekstremistgruppen Islamsk Stat (IS) har senere tatt på seg ansvaret for massakren. I ettertid er det spekulert i om gjerningsmannen, muslimske Omar Mateen, selv var homofil.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Handler om å vise solidaritet

Sympatierklæringer med ofrene og de etterlatte har gått verden rundt, også her i Norge. Norske muslimer tar til orde for å støtte homofiles rettigheter og den muslimske Oslo-politikeren Shoaib Sultan fra Miljøpartiet de grønne (MDG) ber muslimer om å delta i homoparaden i Oslos gater lørdag 25. juni.

- Det handler litt om å vise solidaritet over terrorangrepene som skjedde i Orlado forrige helg. Jeg tenker det er viktig å markere at vi er mot homofobi, og jeg tenkte vi kunne prøve å vise dette ved å delta på Oslo Pride parade, sier Sultan til Nettavisen.

Les også: Homofil muslimsk mann lever i frykt i Norge

Kommende helg, midt i muslimenes helligste måned ramadan, går startskuddet for homofestivalen Oslo Pride 2016. I fjor deltok rundt 25.000 mennesker i selve paraden, skriver festivalen på sine hjemmesider.

Les også: Slik hyller hele verden ofrene i Orlando

Skal ikke telle antall muslimer

- Noen muslimer ser på homofili som synd, men så lenge man klarer å være åpen for at andre har ander syn, for eksempel som homofile muslimer eller homofile religiøse for øvrig, viser det at vi er kommet videre. Det er viktig å respektere at mennesker tar sine egne valg, sier Sultan.

- Hvor mange muslimer håper du å få med i homoparaden?

- Jeg skal ikke stå og telle hvor mange muslimer jeg ser, og det kommer kanskje ikke så veldig mange, men det er greit. Starten på alt begynner i det små, så får det bygge seg opp etter hvert. Hvis noen ikke har problemer med det komme de forhåpentligvis igjen til neste år - og året etter.

- Hvilke utfordringer ser du med at du kommer med en appell til muslimer om å delta i en homoparade midt under ramadan?

- Det kan skape vanskeligheter å få folk til å komme ut og delta mens de faster. I ramadan ønsker man gjerne fokus på åndelighet, og man har et internt fokus. Men det er også viktig å være bevisst det samfunnet vi lever i.

Sultan har også kommet med en appell til muslimer på sin Facebook-side.

(artikkelen fortsetter under)

Gruppepress

- For noen vil det være en utfordring, ikke fordi de er enig eller uenig i noe, men rett og slett fordi det å være midt ute i solsteiken når man ikke spiser og drikker, gjerne ikke er det mest gunstige. Jeg har tenkt å delta, og å faste, men skjønner jo om noen ikke vil gjøre det.

I enkelte deler av de muslimske miljøene er homofili et tabubelagt tema. MDG-Sultan oppfordrer folk til å være modig.

- Det er viktig at man legger fra seg gruppepresset, og slutter å tenke på hva andre kan komme til å si. Heldigvis blir dette bedre og bedre for flere muslimske ungdommer.

Massakren i Orlando har satt en trøkk i det homofile miljøet i Norge, men det er ingen tvil om at Oslo Pride skal gjennomføres.

- Vår pride-sesong startet i forrige uke, og vi hadde parade i Bergen på søndag med flere tusen deltakere, som utelukkende var positivt. Så kom denne nyheten i dag, som er en veldig stor kontrast å våkne opp til, sa leder Ingvild Endestad i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til Nettavisen mandag.

Les også: Politiet øker beredskapen under Oslo pride

Oslo Pride arrangeres fra 17. til 26. juni, med parade den 25. juni.

Kommentarer til denne saken