*Nettavisen* Nyheter.

MDG vurderer asylmottak på Svalbard

Her på Svalbard mener MDG at det bør etableres flyktningeleir. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Asylmottak og bosetting av asylsøkere på Svalbard kan bli en realitet. Nå undersøker Miljøpartiet De Grønnes lokallag på Svalbard mulighetene.

11.09.15 08:08

– På et møte i august snakket vi om at vi ønsker å ta imot flyktninger på Svalbard. Både bosetting og mottak kan være aktuelt, sier partileder Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne Svalbard til Vårt Land.

Partiet har bedt Sysselmannen, regjeringens øverste representant på øygruppen i Arktis, om å sjekke ut den juridiske biten.

– Blant annet er jo Svalbard utenfor Schengen, så vi må vite om det er formelt og praktisk mulig, sier Rotevatn.

Alle de 42 landene som har underskrevet Svalbardtraktaten, har lik rett til adgang og opphold. Afghanistan er blant disse landene, mens Syria ikke har skrevet under.

– Skulle det vise seg at dette faktisk er mulig, vil vi jobbe hundre prosent for en rask realisering. Longyearbyen består allerede av rundt en firedel utlendinger, og jeg har vanskelig for å se for meg et bedre sted å integreres, sier Rotevatn.

På 1980-tallet tok daværende Frp-formann Carl I. Hagen til orde for å sende narkomane og kriminelle til fangeleirer på Bjørnøya, som juridisk er en del av Svalbard. I mai i år foreslo Christian Eikeland i Aust-Agder Frp å opprette flyktningleirer på Svalbard for å ta unna de 10.000 flyktningene som Stortinget opprinnelig forhandlet om.

– Mitt utsagn den gang var satt litt på spissen for å vise at det ikke var kapasitet til å ta imot så mange på kort tid, sier Eikeland og legger til at MDG gjerne må overta utspillet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.