RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medeier i de verste CO2-bedriftene

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
I seks av de ti industrianleggene som slipper ut mest CO2 på land i Norge er Staten medeier.

- Dette er en «offentlig hemmelighet». Veldig få er oppmerksomme på hvor mye hvert av disse anleggene slipper ut, sier leder i miljøstiftelsen Zero, Einar Håndlykken, til Vårt Land.

Under klimamøtet i København i desember vil regjeringen gå i front for en ambisiøs klimaavtale. Men på hjemmebane viser det seg at Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringskollegaene hans er blant de verste klimasynderne.

Til sammen slapp de seks anleggene hvor Staten har eierandeler, ut 5,85 millioner tonn CO2 i atmosfæren i fjor. Det er nesten seks ganger utslippet fra all flytrafikk i Norge, som det har vært stort press på for å redusere.

Håndlykken fremhever at regjeringen også eier to nye store utslippskilder som blir satt i drift i år: Gasskraftverkene på Mongstad (Statoil) og Kårstø (Naturkraft). På listen finner man også anleggene i Hammerfest (Snøhvit), Yara i Porsgrunn, samt Hydro Aluminium i Sunndal og på Karmøy

Han mener løsningen må være et mer aktivt eierskap fra Statens side.

- Myndighetene har påfallende lite fokus på anleggene de eier, sier han og oppfordrer regjeringen til å bruke eierrollen sin til å få ned utslippene.

Han får støtte fra Ingeborg Gjærum, leder av Natur og Ungdom.

- Vi trenger å ta CO2-debatten videre, og jeg vil foreslå at regjeringen ser nærmere på hvordan man kan fjerne utslipp fra de ti anleggene som slipper ut mest, sier Gjærum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere