Den totale omsetningen i reklamemarkedet sank i første kvartal med 2,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en nedgang på 68 millioner kroner for reklamebransjen under ett, ifølge Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen.

Digitale medier utgjør drøyt 41 prosent av markedet, og omsatte i første kvartal for 38 millioner kroner mindre enn i fjor.

TV er nest størst, med markedsandel på 35 prosent, etter en nedgang i omsetningen på 80 millioner kroner.

Blant mediegruppene som nå får en større del av kaka, er utendørs/plakat. Den omsatte for 27 prosent mer i årets første kvartal og øker sin markedsandel fra 5,5 til 7,2 prosent.

Også radio/podkast øker, med 22 prosent, og er fjerde største gruppe med en andel på 5,2 prosent av reklameomsetningen. Lyd passerer dermed direktemeldinger, som har en nedgang på over 12 prosent.

Medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Harald Eide-Fredriksen uttaler i en pressemelding at det ikke er tvil om at «dekningsmediene» radio og utendørs tar budsjetter fra TV etter at TV to år på rad har skrudd opp prisene kraftig.

– Mye tyder på at markedskreftene nå slår tilbake i form av redusert etterspørsel. Man kan spørre seg om TV-selskapene har overvurdert sin egen fortreffelighet, og kanskje har de satt opp prisene sine litt vel mye? Nå har de i hvert fall ledig plass – for første gang på lenge.

(©NTB)