Gå til sidens hovedinnhold

Mehmet-saken til sosialkomiteen

Forslaget fra Fremskrittspartiet om å endre bioteknologiloven slik at den seks år gamle Mehmet Yildis behandling for sin livstruende sykdom, vil bli sendt til Stortingets sosialkomité.

Dermed vil forslaget bli realitetsbehandlet i komiteen, og trolig også i stortingssalen dersom ikke saken skulle få en løsning før den kommer så langt.

Forslaget fra Frp går ut på å endre loven slik at det kan velges ut en bror eller søster som kan forsyne Mehmet med benmarg. For å være sikre på at Mehmet ikke får en bror eller søster med den samme sykdommen som han selv, må de friske eggene sorteres ut før befruktning skjer, noe som ikke er lov i Norge.

Forslaget vil bli oversendt til sosialkomiteen i et ekstraordinært odelstingsmøte tirsdag. I løpet av en ukes tid vil komiteen kunne behandle forslaget

Dersom forslaget fra Frp skal bli vedtatt, må det ha støtte fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Ap stemte for en mindre restriktiv bioteknologilov enn SV da loven ble vedtatt.

SV-leder Kristin Halvorsen vil ikke motsette seg at Frp-forslaget sendes til sosialkomiteen, men vil ikke love støtte til noen endring av loven.

Helsedirektør Dagfinn Høybråten (KrF) skal innen de nærmeste dagene ta stilling til om han vil gi dispensasjon fra loven for å gi Mehmet behandling for den livstruende sykdommen.

Halvorsen sier til NTB at SV vil avvente hvilke alternativ Høybråten kommer med før partiet tar standpunkt i en vanskelig sak.

(NTB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger