RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meklingsmannen tar ferie

Sist oppdatert:
Snart er det helg. Unio har trappet opp streiken, og meklingsmannen er på ferie.

Unio har trappet opp streiken i kommunene. Til sammen er nå rundt 8000 fagorganiserte i streik.

Se videoinnslag TV 2 Sumo: Streiken utvides

Utvidelsen av streiken, som trådte i kraft fredag klokka 06, omfattet 4.800 lærere og helsepersonell i kommunene Oppegård, Tønsberg, Trondheim og Stavanger. Tirsdag er det varslet opptrapping i Alta, Arendal, Steinkjer, Kristiansund og Oslo, melder Unio på sin nettside.

Dro til Syden
Og mens Unio trapper opp, har meklingsmann Dag Nafstad - som har ansvaret for meklingen i kommuneoppgjøret mellom KS og Unio - tatt ferie og befinner seg på Kanariøyene, melder VG Nett.

- Jeg vurderer fortløpende om jeg skal ta noe initiativ, men det er ikke noe slikt grunnlag. I utgangspunktet bør initiativet kommet fra en av de to partene. Hvis vi følger loven, plikter jeg ikke å innkalle partene før etter fire uker, sier Nafstad til avisa.

Han lover å være tilbake i Oslo til uken.

- Ingen kontakt med partene
Nafstads kollega Geir Engebretsen er ikke på ferie. Han har ansvaret for meklingen mellom Unio og Oslo kommune, som er et eget tariffområde, og der det nå er streik parallelt. Men heller ikke der skjer det noe for øyeblikket.

- Jeg kan bekrefte at det ikke har vært kontakt mellom meklingsmannen og Unio/Oslo kommune om den pågående konflikten, sier Engebretsen i en e-post til Nettavisen. Han vil ikke svare på om han tror det kommer til å skje noe i løpet av helgen.

- Foreldre kommer med kaffe
Stavanger var en av byene som ble tatt ut da streiken ble utvidet fredag morgen. Der la 2300 Unio-medlemmer ned arbeidet, mens 15.000 skoleelever fikk fri.

- Stemingen er god. Onsdag hadde vi et møte i Byparken med flere tusen frammøtte, så motiviasjonen er på topp, og jeg har så langt ikke hørt noe negativt fra de som er rammet. Derimot har jeg hørt om foreldre som kommer med kaffe til streikende lærere, sier Britt Brudvik, nestleder i streikekomiteen, på telefon fra Unios lokaler i Løkkeveien.

Brudvik sier ønsket om god rekruttering til yrker som er med og sikrer velferden er den viktigste motivasjonen for de streikende.

- Hvis ikke våre medlemmer har en lønn som gjør at de blir stående i sine yrker, vil kvaliteten på disse tjenestene gå ned og velferden bli dårligere, sier hun til Nettavisen.

Kommunene sparer milllioner
Og mens de Unio-ansatte streiker, sparer de rammede kommunene store summer, skriver Nationen.

Stavanger regner med å spare 2,5 millioner kroner daglig. I Bergen anslår de at innsparingene ligger på mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Trondheim anslår at de sparer 1,5 millioner kroner daglig, mens Oslo anslår tallet til 1,3 millioner kroner, skriver avisa.

KS leter etter løsning
Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes hos arbeidsgiverne KS sier til Dagens Næringsliv at han vil se nærmere på tidligere arbeidskonflikter i håp om å finne en vei ut.

- Jeg vil dukke litt ned i historien og se på hvordan dette er blitt gjort tidligere for å se om det finnes en vei ut, sier Sundnes til avisa. I VG søndag uttalte Sundnes at KS kan være villig til å gi lærerne en garanti om at de skal få mer i 2009 og 2010 dersom lønnsstatistikken neste år viser at de igjen sakker akterut i lønnskampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere