RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meldt til barnevernet for rus - testet negativt

FORTVILT: Monica Espedalen sier hun ikke har tillit til skolen etter det som skjedde. Det er et lite sted. Folk prater jo med hverandre. Og jeg må jo tross alt møte de menneskene her, sier hun.
FORTVILT: Monica Espedalen sier hun ikke har tillit til skolen etter det som skjedde. Det er et lite sted. Folk prater jo med hverandre. Og jeg må jo tross alt møte de menneskene her, sier hun. Foto: Mats Bleikelia (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Tobarnsmoren trodde ikke sine egne ører, men etter å ha summet seg dro hun sporenstreks for å sikre bevis.

BAMBLE (Telemarksavisa): «Ustelt», «luktet alkohol» og «sterkt beruset» skrev skolen i bekymringsmeldingen til barnevernet. Men Monica Espedalen testet negativt på alle rusmidler under én time senere.

Se saken i ta.no

Monica Espedalen er mor til to barn på Langesund barneskole. Sist onsdag møtte yngstemann på skolen uten badetøy, og Espedalen dro for å levere sakene til skolepersonalet. Klokken var cirka 09.15 i det hun ankom kontoret.

- Har ufrivillige skjelvinger

- Det var to stykker der, og de virket litt paffe. Men jeg er vant til at folk glaner på meg, så jeg tenkte ikke så mye over det, sier Espedalen.

For ett år siden ble hun nemlig rammet av ufrivillige skjelvinger.

– Jeg har en lidelse som påvirker muskulaturen når jeg er i fysisk aktivitet. Det gjør at jeg går og snakker litt rart.

Rektor ringte

Omtrent en halvtime etter at hun forlot skolen, kom det en telefon fra rektor Lisbeth Bjørvik Jacobsen med sjokkbeskjeden: Læreren og sekretæren som var til stede da Espedalen leverte fra seg gymtøyet, mente hun var «sterkt beruset». Skolen så seg nødt til å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

TA har lest bekymringsmeldingen. Der står det blant annet: «Jeg tok imot badetøyet og kjente straks at det luktet alkohol. Hun var også svært ustelt. Samtidig kom en lærer til kontoret og hun stoppet opp og kjente alkohollukt. Dessverre hentet vi ikke rektor da vi ble svært sjokkerte».

BEVISET: Denne utskriften fra legevakten viser at Espedalen testet negativt på samtlige rusmidler.


Espedalen trodde ikke sine egne ører, men etter å ha summet seg dro hun sporenstreks til lensmannskontoret for å sikre bevis. De henviste henne videre til legevakten.

- Da dro jeg rett ned til legevakten og sa at jeg ville bli testet for alle rusmidler, inkludert alkohol, sier Espedalen.

Testet negativt

Urinprøven ble tatt samme formiddag, og to dager senere kom svaret: Papiret viser svart på hvitt at Espedalen har testet negativt på samtlige rusmidler.

Hun står fram med sin historie for å hindre at andre i samme situasjon blir utsatt for noe liknende. Da TA møter henne for første gang, har det bare gått noen timer siden sjokkbeskjeden kom. Kvinnen på andre siden av kjøkkenbordet kjemper med tårene når hun forteller om anklagene.

- Jeg føler jeg er stigmatisert og satt i bås. Det føles ut som de trykker meg ned. Jeg skjønner ikke at de kan gjøre noe sånt.

Ifølge Espedalen er skolen informert om at hun er syk. Skolen selv sier de ikke kjenner til dette (se egen sak).

- Jeg vet at de skal melde fra om det er noe mistenkelig, men dette her er så feil, sier Espedalen.

Familien har vært i kontakt med barnevernet tidligere. Det skjedde etter at Espedalen ramlet og falt utenfor skolefritidsordningen i august i fjor, med flere øyevitner til stede. Barnevernet ble koblet inn også den gang, men saken ble henlagt, og det foreligger ingen tiltak mot familien. Det har TA fått bekreftet av barneverntjenesten i kommunen. TA har også vært i kontakt med lensmannskontoret i Bamble, som bekrefter at Espedalen var innom onsdag morgen, og at hun verken så beruset eller ustelt ut.

Espedalen mener episoden må få konsekvenser for de involverte. Hun har også anmeldt saken til politiet.

- Jeg har ikke kreftene til å måtte slåss mot det offentlige, jeg er tross alt sjuk.

- Vi har plikt til å melde fra

Rektor Lisbeth Bjørvik Jacobsen mener det ikke er skolens oppgave å sjekke om det er hold i påstander om rusmisbruk.

- Vi har meldeplikt hvis vi har mistanke om at noe er galt. Å finne sannhetsgehalten er ikke vår oppgave. Vi har bare plikt til å melde ifra, og det er det mine ansatte har gjort, sier Jacobsen.

- Hvordan kan man lukte alkohol av noen som tester negativt like etterpå?

- Det kan ikke jeg uttale meg om. De var meget klare på det, begge to.

- Var dere kjent med at hun hadde en skjelvesykdom?

– Nei, i hvert fall ikke jeg. Jeg var ikke kjent med dette. Jeg har snakket med kontaktlæreren, som hadde fått vite på at hun var til utredning, men noen resultater hadde heller ikke hun fått greie på.

– Hva gjør skolen nå?

- Nå får vi se hva som står. Jeg tar kontakt med henne, så klart. Og jeg må snakke med dem som har sagt dette her.

- Synes du det er alvorlig dersom det sendes bekymringsmeldinger på feil grunnlag?

- Ja, det er jeg helt enig i.

Skolesjef Kjersti Vevstad nekter å kommentere saken.

Se flere saker i Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere