*Nettavisen* Nyheter.

Mener Amelie har seg selv å takke

Foto: Johannessen, Sara/ LEFTERIS PITARAKIS (Scanpix/Afp)

Statsminister Jens Stoltenberg mener myndighetene har ført en rettferdig og konsekvent asylpolitikk.

25.01.11 08:37

Mandag ble Medina Salamova (25) deportert tilbake til Russland.

Foran et samlet norsk pressekorps kunne lederen for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, fortelle at det har vært deres mål å få Medina Salamova tvangsutsendt så raskt som mulig.

Nå fikk de endelig sitt mål gjennomført.

Statsminister Jens Stoltenberg angrer ikke, og mener myndighetene har ført en rettferdig og konsekvent asylpolitikk.

-Trenger ikke beskyttelse
- Vi mener det er riktig at vi gjennomfører en rettferdig og konsekvent politikk overfor henne og som for alle andre som søker opphold i Norge. Det betyr at etter en grundig vurdering, så har utlendingsmyndighetene kommet fram til at hun ikke trenger beskyttelse, og da er det veldig viktig at hun returnerer som veldig andre mennesker i tilsvarende situasjon, sier en tydelig fornøyd Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

- Har ikke rettet seg etter domstolen
Statsministeren mener det har vært viktig for regjeringen å vise at de står opp for en rettferdig og konsekvent asylpolitikk, og at de ikke har latt seg påvirke av den massive medieoppmerksomheten.

- Jeg hadde hatt mye dårligere følelse hvis det hadde vært slik at vi nå førte en politikk der oppmerksomheten avgjør om folk får bli eller ikke, sier en bestemt Stoltenberg til TV 2 Nyhetene, og fortsetter:

- Hun har ikke rettet seg etter vedtak i en norsk domstol, om at hun ikke har opphold. Det var en dom i 2004 etter at hun var myndig. Vi mener at alle må respektere en dom i en norsk domstol, og at de som ikke har lovlig opphold, bør reise, helst frivillig. Men reiser de ikke frivillig må de være forberedt på tvangsutsendelse, sier han.

Må skaffe pass
Medina Salamovas advokat, Brynjulf Risnes, sier de håper oppholdet vil vare kortest mulig, og at de har klare mål for oppholdet i Russland.

- Det viktigste nå blir å skaffe papirer. Det dreier seg om russiske dokumenter, spesielt pass, sier Risnes til Nettavisen.

- Russiske myndigheter innstilt på å hjelpe
Hvor lett eller vanskelig dette kan bli, kan ikke advokaten si noe om, men øyner håp i hjelp fra russiske myndigheter.

- Det er litt uforutsigbart har vi forstått på ekspertene. Det har vært noen som har sagt at russiske myndigheter er innstilt på å hjelpe henne. Det kan hende de også ser at saken har skapt stor oppmerksomhet, og at de tenker at det kan være lurt å stille opp.

- Har du noen tidsperspektiver?

- Vi regner i alle fall med at det vil ta uker før hun kan være tilbake, og ikke så helt få. Noe mer enn det vet vi ikke, sier Risnes.

Advokaten sier han ikke kommer til å ta turen til Russland.

- Det som skal skje der, er det andre som har mye mer greie på enn det jeg har, forklarer Risnes.

Ordknapp Salamova i Moskva
Da den papirløse 25-åringen og kjæresten Eivind Trædal landet i Moskva, ble de møtt av et stort antall journalister og fotografer fra både Norge og Russland. Men det var en svært ordknapp Salamova som straks etter ankomst satte seg inn i en taxi for å finne seg et sted å sove for natten.

- Vi må komme oss et sted for å sove, sa Eivind Trædal til pressekorpset som ventet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag