*Nettavisen* Nyheter.

Mener fedrekvote gir valgfrihet

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) avviser at regjeringen tvinger fedre hjem.

18.10.10 08:27

Oslo (NTB): Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) mener fedrekvoten gir menn reell valgfrihet til å ta ut permisjon.

Lysbakken mener at ledende spørsmål ga et feil bilde av virkeligheten i meningsmålingen i Aftenposten søndag, der en av tre sier de vil beholde fedrekvoten, mens to av tre svarer at foreldrene bør disponere hele permisjonstiden fritt.

Nå advarer statsråden kraftig mot å fjerne pappakvoten slik Høyre og Frp tar til orde for.

- Høyresiden mener at det å innføre en kvote er å tukle med folks frihet. Jeg mener tvert imot at fedrekvoten sikrer menn reell frihet. Norske fedre har aldri hatt virkelig frihet til å ta ut så mye permisjon de vil, fordi både arbeidsgivere og en god del mødre sitter med en forestilling om at permisjonen i utgangspunktet er mors, sier Lysbakken til Aftenposten.

Likestillingsministeren reagerer på påstandene om at regjeringen tvinger fedre hjem.

- Vi tvinger ingen. Fedrekvoten er lagt på toppen av en permisjonsordning som allerede er en av de mest sjenerøse i verden, sier han.

Neste år trappes fedrekvoten opp fra dagens 10 uker til 12 uker. Ifølge Lysbakken vil regjeringen i løpet av stortingsperioden øke pappakvoten til 14 uker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.