RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Foss mobber mest

Foto: TV 2 (TV 2)
Representanter for kvenene mener at regjeringen driver systematisk mobbing av dem. Finansminister Per Kristian Foss er verstingen.

Det mener representanter for kvenene i Norge, ifølge Kanal 24.

Norge blir stadig refset av Europarådet for sin mangelfulle behandling av minoriteter og nylig ble den presset til å utrede om det kvenske språket er et eget språk.

Vil ikke kommentere
Det groveste er likevel finansminister Per Kristian Foss, mener leder for Norsk senter for kvensk språk og kultur, Terje Aronsen. Foss sovnet under et møte med kvenene.

- Vi hadde jo sett fram til å møte en framtredende representant for regjeringen. Det var jo veldig trist egentlig å oppdage at den interessen han viste for den kvenske saka var så lav at han rett og slett duppa av under møtet, sier Terje Aronsen til Kanal 24.

Finansminister Foss ønsker ikke å kommentere at han skal ha tatt en høneblund under møtet med kvenene i fjor.

Kvensk eller finsk
Nå står kampen blant annet om hvorvidt kvenene skal undervises på finsk i skolen, eller på kvensk - en dialekt eller et språk som er såpass fjernt fra dagens finsk, at regjeringen måtte få en svensk professor til å utrede om det egentlig er et eget språk. Utredningen kom først etter at Europarådet hadde purret på den.

Den kvenske minoriteten har en lang historie, spesielt i Nord-Troms og Finnmark, der innvandrere fra Tornedalen på grensen mellom Sverige og Finland har satt preg på både kultur og språk.

Kvensk innvandring til Norge har foregått i flere bølger og så mange som 100.000 mennesker i Norge er trolig av kvensk avstamming. Kvenene har offisiell status som minoritet i Norge.

Kilde: Kanal 24

Mer om kvenene: Les her

- Det er veldig merkelig at Europarådet har innsett at minoritetene med deres språk og kultur skal frem i lyset. Men den norske staten, som er så ivrig med å slå seg på brystet med at «så og så mye gjør vi for å støtte undertrykte i Asia og Afrika», den greier ikke å se at det finnes grupper i Norge også som er undertrykt, sier Terje Aronsen.

Professoren konkluderer langt på vei med at kvensk ikke kan regnes som en finsk dialekt etter at språket har levd sitt eget liv i Norge i mange hundre år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere