RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Kleppa bløffer

Sist oppdatert:
Det er 88 kommuner som taper på det nye inntektssystemet for kommunene, ikke bare 17 som regjeringen skryter av.

- Kommunalministeren bløffer med tall, sier Høyres kommunalpolitiske talsmann Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For to uker siden lovet statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa at kommunene skal få mellom 7 og 7,5 milliarder kroner i samlet vekst neste år. Mellom 3,5 og 4 milliarder av dette er såkalte frie inntekter.

Regjeringen vil også fordele inntektene «jevnere og mer forutsigbart». Kommunalministeren har gjort et poeng av at det bare er 17 kommuner som taper på denne omleggingen neste år.

- Juks med tall
Magnhild Meltveit Kleppa avviser kritikken fra Høyre.

- Bent Høie appellerer til en selvplaging som er fullstendig teoretisk. Endringene i inntektssystemet må ses i sammenheng med veksten i inntekten. Det er tallene som teller. 413 kommuner får vekst neste år, sier Kleppa og står fast på at det bare er 17 kommuner som blir tapere.

- Dette er juks med tall. Svarbrevet jeg nå har fått fra kommunalministeren viser at det er 88 kommuner som taper på omleggingen allerede neste år, sier Høie.

Han mener det blir feil når regjeringen regner med 2,8 milliarder kroner i økt innbyggertilskudd.

- Dette er et likt tilskudd per innbygger i alle landets kommuner. Denne veksten ville kommet også uten å endre inntektssystemet, sier Bent Høie.

Halve Norge
Høyre-representanten peker på at nesten halve befolkningen bor i de 88 taperkommunene.

- Dette er et helt annet bilde enn det kommunalministeren forsøkte å formidle da det nye inntektssystemet ble presentert. Mange kommuner vil ikke få råd til å videreføre det tjenestetilbudet som de har i dag, sier Høie.

- Kommunene som nå blir tapere er lokomotiver i sine regioner og tar på seg oppgaver langt utover det som er lovpålagt. Det gjelder både innenfor næringsliv og kultur. Landets velstand er avhengig av at disse kommunene lykkes og gir verdiskapning. Det er også disse kommunene som har de største utfordringene når det gjelder fattigdom og rus, sier Høie.

Oslo vil isolert tape 167 millioner på endringen i selve inntektssystemet. Andre kommuner som vil tape stort er: Bærum, Asker, Oppegård, Lørenskog, Fredrikstad, Hamar, Drammen, Lier, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Sola, Bergen og Trondheim. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere