RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menn er sykest

Sist oppdatert:
Menn kommer dårligere ut enn kvinner i så å si alt som handler om kropp og helse.

(SIDE2): Forskere og helsepersonell slår alarm om mannens psyke og livsstil, skriver Aftenposten.

Selvmord er blant to til tre ganger mer vanlig hos menn enn blant kvinner. Menn dør oftere av alle typer kreft, unntatt brystkreft, og det gjelder i alle aldersgrupper under 75 år. Menn er klart oftere ofre for ulykker, trafikkulykker og forgiftninger.

Mannens forventede levealder er 76 år mot 81,4 år for kvinner. Dødsrisikoen er høyere fra første leveår og oppover. I aldersgruppen 15-44 dør dobbelt så mange menn som kvinner. Helt fram til alderdommen dør det 40 prosent flere menn enn kvinner.

Forskjellene er for store til at de kan forklares med kroppslige ulikheter.

- Det er livsstilen som dreper mennene, sier professor Alan White ved Metropolitan University i Leeds. Han har forsket på helseforskjeller i 44 land.

Om Norge påpeker White at menns forhold til mosjon, kosthold, røyking drikking kombinert med menns risikoatferd peker seg ut i forhold til dødelighet. Psykiske problemer er også et fremtredende problem. Det vil si, langt færre menn diagnostiseres, men så begår de til gjengjeld selvmord i langt større antall enn kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere