RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer å rutte med til barnefamilier

Sist oppdatert:
De aller fleste barnefamilier i Norge har opplevd en sterk inntektsvekst de siste ti årene, og ligger nå på topp i Norden.

I 1994 hadde et par med to barn en inntekt etter skatt på i underkant av 400.000 kroner. Ti år senere hadde kjøpekraften til en tilsvarende familie økt med 100.000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Tydelig tendens
Statistikken viser at de aller fleste barnefamilier har hatt en god inntektsvekst de siste årene. For par med barn lå inntektsnivået i 2003 10-15 prosent over inntekten i befolkningen totalt.

Par med minst ett barn under 17 år har hatt en økning i husholdningsinntekten etter skatt per forbruksenhet med 27 prosent fra 1994 til 2003 (i faste priser).

Blant enslige forsørgere er derimot bildet litt mer sammensatt. Enslige forsørgere med små barn, det vil si at yngste barn er under seks år, hadde en inntektsvekst på 34 prosent fra 1994 til 2003. Enslige forsørgere med eldre barn, 6-17 år, hadde en inntektsøkning på 19 prosent.

Kontantstøtten
Både blant par med små barn og blant enslige forsørgere med små barn, økte inntektene mest i perioden 1997-2000.

For parfamiliene skyldtes dette at yrkesinntektene økte, mens for enslige forsørgere skyldtes dette først og fremst økte overføringer både i form av overgangsstønad og innføringen av kontantstøtten i 1998.

Men til tross for dette har enslige forsørgere med små barn et inntektsnivå på om lag 80 prosent av nivået til alle husholdninger, mens enslige forsørgere med eldre barn har et tilsvarende inntektsnivå på 90 prosent.

I tet i norden
I nordisk sammenheng ligger inntektsnivået til norske barnefamilier helt i toppen. Blant yngre par med barn (hovedinntektstaker 20-44 år) er det bare de danske barnefamiliene som har et like høyt inntektsnivå som de norske.

Finske og svenske par med barn har derimot et inntektsnivå som tilsvarer 60-70 prosent av det norske familier har.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere