*Nettavisen* Nyheter.

Merete Hodne tapte mot Løgnaslaget i «Nazifrisør-rettssak»

TAPTE: Merete Hodne sammen med advokat Per Danielsen. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Nå vurderer frisøren å anke dommen mot revylaget.

14.02.18 08:02

Merete Hodne saksøkte Løgnaslaget for ærekrenkelser etter at revygruppen omtalte henne som «nazifrisør» i en sang. Saken ble behandlet i Stavanger tingrett i desember. Fredag kom dommen.

Tingretten mener uttrykket «nazi-frisør» ikke måtte oppfattes som beskyldning om at «Hodne er nazist eller har nazistiske sympatier eller holdninger», og frifinner medlemmene i Løgnaslaget.

– Jeg er ikke så overrasket, men det var deilig. Det gir en god start på helgen, sier Per Inge Torkelsen i Løgnaslaget til Nettavisen.

– Dommen er gal

Brynefrisøren må betale saksomkostningene til Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen. I alt dreier det seg om 261.875 kroner.

– Denne tolking er jeg uenig i. Det er slik beskyldningen må forstås i konteksten. Dermed blir hele dommen gal, fordi utgangspunktet er galt, skriver advokat Per Danielsen i en E-post til Nettavisen. Han har representert frisøren.

– Det er også påfallende at retten ikke drøfter betydningen av en eneste av de dommene fra Menneskerettighetsdomstolen som støtter Hodnes syn, både hva gjelder tolking og rettsstridsvurdering, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Her er Per Inge Torkelsen fra Løgnaslaget da saken var oppe i Stavanger tingrett før jul. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Danielsen ser et klart grunnlag for anke, men understreker at de nå vil bruke tide på å vurdere dette.

Per Inge Torkelsen er avventende.

– Det er ikke den første rettsaken Merete Hodne går til, så det ser ut til at dette har blitt en livsstil for henne. Hvis vi er 100 prosent frifunnet, og det ser det ut til at vi er, så forstår jeg ikke at hun vil gå til enda mer arbeid og enda mer tap. Hvis det var meg hadde jeg gitt meg nå, sier komikeren.

Les også: – Ville vært en ære å bli dømt

– Jeg håper vi er ferdig med denne saken nå, fortsetter han.

Dømt for brudd diskrimineringsloven

Rettssaken i Stavanger tingrett var den tredje i rekken for Hodne. Fra før er hun dømt til å betale 7.000 kroner i bot for brudd på diskrimineringsloven etter å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen. Den saken gikk helt til Høyesterett. Hodne forsøkte også å få retten til å forby revygruppas bruk av begrepet «nazifrisør», men uten å få medhold.

Hodne krevde inntil 200.000 kroner i oppreisning fra hvert av medlemmene i revygruppa som altså kalte henne «nazifrisør» i sangen om «en hårsår frisør fra Bryne». Forestillingen «Løgnasevangeliet» ble sett av 25.000 personer.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.