OSLO (Nettavisen): - Slik det ser ut nå er det bare snakk om bygevær inn over Sør-Norge. Noen steder kan det bli mye nedbør på kort tid, andre steder litt, men det er ikke nok til å redusere skogbrannfaren. Vi frykter derfor at folk skal senke skuldrene og tenke at faren er over, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen til Nettavisen.

23-27 grader

Torsdag formiddag er dette værutsiktene for den kommende helgen og uken:

- Sør-Norge får fint vær fram mot søndag med gode temperaturer, mellom 23 og 27 grader. Det er noe kaldere for Trøndelag og Møre og Romsdal. Der vil det ligge rundt 20 grader, sier Nordhagen.

Venter noen byger

Inn mot søndag skjer det endringer, men det er ikke snakk om noe ordentlig møkkavær:

- Høytrykkene svekkes og vi får litt mer ustabil luft. Det kan bygge seg opp noen byger nord i fjellområdene på Østlandet søndag. Mandag kan det komme inn våt luft over Rogaland som brer seg inn over landsdelen, men tirsdag og onsdag blir det tørt igjen.

- Er det noen utsikter til ordentlig lavtrykk over Sør-Norge?

- Det vi ønsker oss er lavtrykk inn fra sørvest og helst jevn nedbør, men sånn som det ser ut nå, er det bare snakk om bygenedbør i første omgang. For neste uke ser det ikke ut som det kommer noe nedbør av betydning. Først inn mot neste helg ser vi en tendens om at det kan komme lavtrykk. Det kan gi mer jevn nedbør, men det er usikkert. Vi krysser fingrene for mer lavtrykksaktivitet og mer jevn nedbør over tid, slik at vi får redusert skogbrannfaren, sier meteorologen.

Hun minner om at det ikke bare er brannvesenet som er bekymret. Bønder melder at ligger 100 millimeter på etterskudd sammenlignet med normal nedbør denne våren.

Våknet opp til snø

Ragnhild Nordhagen jobber på Vervarslinga for Nord-Norge, og der er problemstillingen en litt annen enn i sør:

- Her i Tromsø våknet jeg opp til snø i dag morges. Klokka seks lå det snø på plenen her som vi holder til, 100 meter over havet. Nå har den smeltet, men vi har ikke mer enn 4 grader, sier hun.

Nord-Norge har jevnt og trutt hatt grått vær og regnbyger, mens Sør-Norge har ligget badet i sol.

- Nå er det litt bedre utsikter og vi håper at gradestokken vil krype opp mot 10 grader, sier Nordhagen på telefon fra Tromsø.