Et lavtrykk treffer Norge torsdag, og fører til stormtendenser på Vestlandet og i Trøndelag. Resten av landet vil også kjenne vinden, men ikke i like stor grad, melder Yr.no.

Meteorologisk institutt har nå gått over til å bruke fargekoder ved ekstreme værsituasjoner: Rødt, oransje og gult. De har nå sendt ut oransje varsel, tilsvarende det gamle OBS-varselet, for Hordaland og Sogn og Fjordane torsdag. Den kraftigste vinden vil være i fjellområdene, og på kysten ved Stad, der det kan komme opp i full storm.

For Rogaland, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark er det sendt ut gult varsel.

Ta forhåndsregler

I Sogn og Fjordane kan kastevinden komme opp i en styrke på 35 meter per sekund, mens Hordaland og Trøndelag kan vente vindkast på opp mot 30 meter per sekund.

– Årsaken er at lavtrykket som kommer inn fra sør på torsdag er blitt ganske kraftig og utvikler seg til et stormsenter. At vi får noe slikt inn her midt i juni, er svært uvanlig, sier meterolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt.

Seter sier at uværet som nå venter vestlendingene og trønderne, er mest vanlig på høsten, ikke på sommeren. Etter lang tid med fint vær, er meteorologene bekymret for at uværet kommer spesielt brått på og ber folk ta følgende forhåndsregler:

  • Ikke legg ut på båttur eller fjelltur
  • Fjern løse gjenstander
  • Fest trampolinen
  • Vurder å ta inn hagemøblene

Farevarsel rundt Oslofjorden

Vinden vil også merkes Østafjells. Torsdag blir en våt dag i Sør-Norge, med mye regn.

Det er sendt ut farevarsel rundt Oslofjorden på grunn av kraftig vind ventet i Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark. Vind i opptil 20 til 25 meter per sekund, er uvanlig for området.

Også her anbefales det å ta forhåndsregler.

– Styrken i vinden er mer som en høststorm. Mange har nok satt ut hagemøbler og trampoliner. Det er fort at vinden tar tak i dette. Man bør feste løse gjenstander, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt til NTB.

– Når dette området har passert og beveget seg nordover så blir det gradvis lettere vær fredag og lørdag. Det blir også gode temperaturer som trolig bikker 20 grader de fleste steder på Østlandet fredag, sier meteorologen og legger til at det vil bli litt kaldere luft mot Sørlandet med mellom 15- og 20 grader.

Vil roe seg fredag formiddag

Den første runden med lavtrykk som gir nedbør og nærmest høststorm, er ventet å løye fredag formiddag.

– Deretter blir det litt opphold, men med enkelte regnbyger fredag, lørdag og søndag. I indre strøk blir ganske fint og det er gode temperaturer, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt.

Meteorologen varsler et ordentlig opphold tidlig mandag og så kommer det et nytt lavtrykk utpå dagen som gir nedbør og økende vind. Dette været trekker nordover og når Nord-Norge i løpet av mandag kveld og tirsdagen.

20 grader

Temperaturene vil ligge på rundt 12 til 17 grader på Vestlandet de neste dagene. Lokalt kan det bli varmere, på steder det ikke kommer særlig nedbør.

– Søndag kan bli en dag hvor det bikker 20 noen steder i indre strøk på Vestlandet. Men de fleste har vel vært godt vant med temperaturene nå. Mandag blir det synkende temperaturer igjen ut mot ettermiddagen og i starten av neste uke, sier Nordhagen.