RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mette-Marit: - Lett å trå feil i livet

I arbeidet med årets TV-aksjon har kronprinsesse Mette-Marit møtt mennesker som har rørt henne og satt dype spor. – Det er veldig lett å trå feil, og det skal vi ha respekt for, sier kronprinsessen.

– Det har vært mange sterke møter. Jeg er nettopp blitt mor igjen og er kanskje ekstra følsom, men historiene til menneskene jeg har møtt, bærer jeg tett innpå meg, sier Mette-Marit i et intervju i det kommende nummeret av bladet Psykisk Helse. Hun legger ikke skjul på at møtene med mennesker med sosiale og psykiske problemer har rørt henne personlig.

Rådet for psykisk helse og Kirkens Bymisjon står bak årets TV-aksjon, Hjerterom, som har fått kronprinsessen som sin høye beskytter.

Viktig tema
– Jeg sa ja fordi jeg gjerne ville lære meg mer om temaet psykisk helse, og fordi jeg mente det var viktig å si at dette temaet engasjerer meg. Det har lenge vært et tabubelagt tema, og er det fremdeles, selv om det hjelper at offentlige personer står fram med sine problemer, sier hun i det eksklusive intervjuet.

Av bladet blir Mette-Marit spurt hva hun selv gjør for å ta vare på sin psykiske helse. En lattermild kronprinsesse svarer kontant:

– Min egen mentale helse ivaretar jeg best ved å gå i skogen. Det er et typisk norsk svar, men det er sannheten. I skogen får jeg blåst ut, og gitt meg selv rom.

– Det er viktig å skape sine egne pustehull, sier hun.

TV-aksjonen har gjennomført flere såkalte gjestebud, der mennesker som vanligvis ikke omgås hverandre kan møtes. Kronprinsparet skal 15. oktober selv holde et slikt gjestebud i forbindelse med TV-aksjonen, i forkant av innsamlingen den 17. oktober.

Holdninger
TV-aksjonens motto er at "ingen er bare det du ser". Det synes kronprinsessen passer godt.

– Vi må bli flinkere til å se hverandre som hele mennesker, sier Mette-Marit, og legger til at hun selv må jobbe med egne fordommer.

– Jeg jobber aktivt med mine egne holdninger, det er krevende. Vi sitter vel alle med holdninger som vi ikke har lyst til å ha. Årets TV-aksjon har jo også forsterket mitt ansvar for å jobbe med mine egne holdninger.

Kronprinsesse Mette-Marit er også engasjert seg som en barnas forsvarer i ulike sammenhenger. Også i intervjuet med Psykisk Helse betoner hun dette.

– Vi må se barna og ta dem på alvor, både hjemme og i skolen. Det er utrolig viktig å ta barn på alvor når de snakker til oss. Så tror jeg også det er viktig at psykiatrien selv prioriterer barn og unge, sier hun.

Kronprinsessen legger til at det er viktig å gi unger ballast og tro på seg selv.

– Å akseptere oss selv er veldig viktig. Vi kan være gode forbilder for hverandre ved å være glade i oss selv, sier Mette-Marit. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere