RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mette-Marit åpnet AIDS-markering

Til tross for svigerfarens alvorlige sykdom, valgte høygravide kronprinsesse Mette-Marit å markere verdens aidsdag som planlagt.

Som en ekstra støtte stilte ektemannen ved hennes side, på dagen tre år etter at de forlovet seg.

- Hiv/aids epidemien er en av de største utfordringene verden står overfor i dag, og nettopp derfor er det så viktig at en hel verden markerer Verdens Aidsdag under mottoet "leve og la leve". Det handler om å bekjempe stigmatisering og diskriminering av hiv-positive og aidssyke, og å vise solidaritet med hverandre, sa kronprinsessen i sin åpningstale foran Stortinget mandag ettermiddag, melder NTB.

Aids-dagen i regi av NORAD ble markert med blant annet konsert og kongelig åpningstale på Eidsvolls plass. Blant de få fremmøtte var kronprins Haakon, som bare noen timer tidligere bestemte seg for å delta i markeringen sammen med kronprinsessen.

Også kronprinsen er svært opptatt av problemene rundt hiv og aids, som kronprinsessen har jobbet spesielt med under sin hospitantperiode i NORAD i høst.

40 millioner smittet
Ifølge FNs aidsprogram UNAIDS er rundt 40 millioner mennesker smittet av hiv, og antallet nysmittede i år er rundt fem millioner.

Halvparten av de smittede er under 15 år, og 13 millioner barn er hittil blitt foreldreløse.

- I de mest utsatte landene er generasjoner i ferd med å bli borte, og barn som bør gå på skole og forberede seg på voksenlivet, må i stedet forsørge og gi omsorg til søsken og besteforeldre, sa kronprinsessen i sin tale.

AIDS-situasjonen er verst i Afrika sør for Sahara. Men også der er det stor forskjell mellom landene, og i enkelte land har det skjedd fremskritt. Også fra Asia, Russland og fra andre deler av Øst-Europa kommer det skremmende rapporter.

Sørafrikansk utstilling
I forbindelse med Aids-dagen er det også en salgsutstilling i Saras Telt i Studenterlunden foran Stortinget. Utstillingen har fått navnet "Statements - en positiv aidshverdag". Den viser de perlebroderte figurene "Happy Dolls", som produseres gjennom bedriften Monkeybiz.

Bedriften er et nettverk av kvinner som bor i fattige bydeler i Cape Town. Gjennom prosjektet får kvinnene også tilbud om rådgivning om hiv/aids. Utstillingen er åpen fram til 30. desember. To av kvinnene i prosjektet overrakte kronprinsessen små gaver etter at hun hadde holdt sin åpningstale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere