*Nettavisen* Nyheter.

Mette-Marit er syk

Kronprinsesse Mette-Marit har fått influensa, og kan derfor ikke delta på Slottsmiddagen i kveld. - Årets influensaepidemi kommer tidligere og vil bli hardere enn vanlig, advarer Folkehelseinstituttet.

23.10.03 15:26

- Hun har fått en lett influensa og skal ikke delta på middagen med Stortinget i kveld, sier informasjonssjefen på Slottet, Wenche Rasch, til TV 2 Nettavisen.

Drar til Russland
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon skal etter planen reise på offisielt besøk til Russland mandag. Det er foreløpig ingen endringer i disse planene.

Kronprinsparet skal først besøke St Petersburg, før de fortsetter til Moskva.

Etter planen skal kronprinsessen avslutte det offisielle besøket i Moskva, mens kronprins Haakon reiser videre til Murmansk.

- Ikke noe utbrudd
Folkehelseinstituttet ber folk slappe av, for Mette-Marits sykdom er ikke et tegn på at et større influensautbrudd i Norge.

- Ingenting tyder på at vi har et influensautbrudd i Norge. Det vil nok ta flere uker før vi ser et utbrudd, sier forsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen.

De siste ukene har instituttet fått innrapportert bare noen få enkelttilfeller i Trondheim.

- Men vi vet ikke nøyaktig hvilket influensavirus dette dreier seg om, sier Hungnes.

Kan bli hardere
Influensaen ser likevel ut til å komme tidligere i år enn de siste årene. Det ser også ut til at både kongelige og oss andre må regne med et kraftigere utbrudd enn på lenge.

- De tre siste vintrene har influensautbruddene vært milde, særlig forrige vinter. Det er noen tegn som kan tyde på at vi har noe ekstra noe ekstra i vente i vinter, sier Hungnes.

Viruset som ser ut til å kommet har allerede slått ut folk i Australia og New Zealand. Navnet er Fujian-viruset.

- Vaksiner deg nå!
Og skal du slippe noe av snufsingen, rådes folk til å vaksinere seg.

- Nå er det rett tid til å vaksinere seg. Det er spesielt viktig for dem som står i fare for å bli alvorlig syke dersom de får influensa. De med hjerte- og lungesykdommer, personer med nedsatt motstandsevne mot infeksjoner, beboere ved alders- og sykehjem og alle som er 65 år eller eldre, bør vaksinere seg, sier forskeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.