De kommer fra Europas fattige hjørner, på jakt etter et levebrød. Men i Norge risikerer de å bli grovt utnyttet. Det gjør inntrykk på kronprinsparet.

– Dette er en stor utfordring. Det vi ser, er at når Europa er i endring, så ser vi det også i Oslo by, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Les også: - Ser på Norge som Nirvana

Etter eget ønske besøkte kronprinsparet mandag Kirkens Bymisjon og prosjektet ByFrokost. Her får fattige og utsatte en tallerken varm suppe og muligheten til å vaske klær og få noen timers hvile tre dager i uka. De kongelige stilte selv opp bak disken og trakterte suppeøsene og snakket med flere av kafégjestene.

– Det er en helt ny gruppe som nå trenger hjelp. Mange europeere kommer hit på jakt etter jobb. Når de ikke finner det, havner de i veldig vanskelig situasjon. Det gjør sterkt inntrykk å møte mange av disse skjebnene, sier kronprins Haakon.

Økende antall

Ingen vet nøyaktig hvor mange som kommer til Norge på jobbjakt, eller hvor mange europeiske hjemløse som finnes her. Men skyhøy arbeidsløshet og dårlige kår i Sør- og Øst-Europa driver tallet til værs.

En av dem kronprinsparet får møte, er spanske Daniel Florin som har reist til Norge flere ganger de siste fire årene. I hjemlandet er han både arbeidsløs og husløs; utenfor Stortinget greier han i alle fall å tigge en hundrelapp eller to om dagen.

– Men jeg får ikke jobb fordi jeg ikke har noe sted å bo. Derfor får jeg ikke ID-nummer, som jeg trenger for å kunne jobbe, forteller han.

Florin er 43 år gammel, men ser mye eldre ut. Skjegget er hvitt, og rundt den tynne kroppen har han lag på lag med klær.

Blir utnyttet

Flere av dem som slurper i seg suppe denne mandagen, er tiggere som Florin. Andre har jobb, men risikerer ofte å bli grovt utnyttet på arbeidsmarkedet, ifølge Kirkens Bymisjon.

– Slike historier hører vi ofte her. Det kan handle om slavelignende og farlige arbeidsforhold, lønner det ikke går an å leve av, eller at man ikke får utbetalt lønna i det hele tatt. Disse menneskene lever på helt prekære vilkår, sier generalsekretær i Bymisjonen Adelheid Firing Hvambsal til NTB.

Også seksuelt misbruk og åpen diskriminering er et problem, skriver Bymisjonen i sin nye rapport «Utsatte migranter og prekære arbeids- og levekår i Oslo».

Prekariat

Dette bidrar til økt framvekst av en ny underklasse av fattige med uklare rettigheter, et såkalt prekariat, i Norge. Forskere ved Høyskolen i Oslo og Akershus er nå i gang med å registrere hvor mange det faktisk dreier seg om.

Også andre større byer i Norge opplever den samme utviklingen som Oslo, opplyser Hvambsal. Bymisjonen ber nå både Oslo og andre kommuner om å ta tak i problemet.

Les rapporten fra Kirkens Bymisjon her (PDF)

– I byer som Hamburg og Stockholm har man opprettet såkalte avklaringssentre, der migrantene kan få bo i tre måneder. Her får de hjelp til å forstå systemet. Færre havner på gata og slipper å bli utnyttet, sier Hvambsal.

Oslos ordfører Marianne Borgen er åpen for tanken.

– Dette skal vi absolutt se på. Det er viktig å gi mennesker et ordentlig tilbud, sier hun til NTB. (©NTB)