RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Eilif Skrefsrud i femte klasse på Søre Ål Skole fikk vise kronprinsessen sine klatreferdigheter.
Eilif Skrefsrud i femte klasse på Søre Ål Skole fikk vise kronprinsessen sine klatreferdigheter. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Mette-Marit møtte veggen

Sist oppdatert:
Elevene demonstrerte klatreveggen så godt at kronprinsesse Mette-Marit varslet at hun også ville prøve seg, da hun onsdag åpnet det nye klatresenteret Tyrili Klatring.

- Ja, dette fikk jeg lyst til å prøve, sa kronprinsesse Mette-Marit etter besøket i det nye senteret, som er en del av Tyrilistiftelsen.

Hvilken av klatreveggene, av forskjellige vanskelighetsgrader, hun helst vil gå løs på var imidlertid uvisst.

- Jeg vet ikke ennå, men vi får se, sa kronprinsessen til NTB.

Det nye klatresenteret kan by på flere forskjellige vegger. Buldrevegg, som er for friklatring, en stor tauvegg på 175 kvadratmeter, en tauvegg i kryssfiner og en vegg for barn. Og ikke minst «Soppen» som leder tankene hen til de skumle, men utfordrende utspring, man finner i virkelige fjellvegger.

Flate sko
Ivrige tiåringer fra femte klasse ved Søre Ål barneskole var med under åpningen. De hadde fått i oppgave å demonstrere de nye klatreveggene.

Og barna fulgte spent med da Norges kronprinsesse elegant entret lokalet tvers over tjukkas-madrassen som dekket gulvet. Hun var allerede blitt varslet om at det ville være best å bruke tjukkas-tilpassede sko, og hadde derfor kledd seg med fornuftige lavhælte pumps.

- Hun spurte om jeg hadde klatra mye før, og så spurte hun om jeg synes det er gøy å klatre, forteller Eilif Skrefsrud (10) som sammen med Mari Meisingset (10) var førstemann til å komme seg til toppen av den største tauveggen.

Kronprinsessen lovet å komme tilbake til senteret med hele familien så snart det ble anledning.

Nytt liv
Tyrili Klatring holder til i lokalene til det tidligere Mesna Bruk i Lillehammer, og er bygd opp av elever som er tidligere rusmisbrukere, og ansatte ved Tyrilistiftelsen. Det har tatt nærmere et år å utvikle senteret som allerede har fått 70 medlemmer. Tyrili Klatring er et profesjonelt kompetansesenter for klatring, som blant annet bygger og selger skreddersydde klatrevegger til hele landet.

- Flere vegger er allerede bestilt og vi er i full gang med byggingen ved verkstedet, sier klatreveggkonstruktør Per-Arne Andersen, som gjennom Tyrilistiftelsen har startet et nytt liv i Lillehammer.

- Det er svært få som har klatret noe særlig før de kom hit. De har hatt nok med å gå rett på gaten, sier daglig leder Øyvin Aamodt ved Tyrilistiftelsens tre enheter i Oppland.

Selvtillit
Som ledd i rehabiliteringen får tidligere rusmisbrukere bygd opp selvtilliten og kompetansen, de blir utdannet instruktører, pedagoger og konstruktører. De lærer nytten av å kunne kundebehandling, folkeskikk og gleden over å se at samfunnet trenger deres kunnskap.

Kronprinsesse Mette-Marit viste stor begeistring for arbeidet og interesse for ideologien bak Tyrilistiftelsens arbeid. Ordfører i Lillehammer Synnøve Brenden Klemetrud og fungerende fylkesmann i Oppland Knut Berg var til stede under den høytidelige åpningen onsdag.

- Det er et veldig viktig arbeid som gjøres av stiftelsen. Mennesker får på en fin måte mulighet til å skaffe seg nye nettverk, sa Mette-Marit.

Tyrilistiftelsen ble dannet i 1980 og har nå sju behandlingssteder rundt om i Norge. Det offentlige er med og finansierer stedene, der det til sammen er 130 behandlingsplasser og 100 ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere