Gå til sidens hovedinnhold

Midt-Norge får snø på julaften

Midt-Norge og deler av Nord-Norge kan få oppleve en hvit julaften, mens man sørover i landet i det minste slipper regnværet i noen dager.

Det er stort sett slik været vil være inn mot julehelga, ifølge statsmeteorolog Magni Svanevik.

– Østlandet og Sørlandet får en fin julaften hvor regnet gir seg og sola titter fram. Først i de nordligste grensetraktene opp mot Trøndelag kan det komme noen snøbyger, sier hun til NTB.

Temperaturene i Sør-Norge vil ligge på rundt null grader på dagtid og gli over i minusgrader på natta og inn mot første juledag. I Kristiansand kan det bli opp mot to-tre plussgrader.

– Også på Vestlandet vil været på julaften være ganske fint. Det kommer muligens en og annen regnbyge ved kysten, og det kan blåse kraftig nordavind opp mot kuling, sier Svanevik.

– Snø i Midt-Norge

Snøen kommer imidlertid først når man nærmer seg Midt-Norge, og Svanevik mener at beboerne i Nordfjordeid kan belage seg på en hvit julaften.

– I lavlandet kan nedbøren komme som regn eller sludd, men vi skal ikke langt opp i høyden før det blir snø. Dette vil vedvare fra julaften og til midt på dagen fredag med bygevær stort sett som snø, sier hun.

I Trøndelag blir det også snø, helt opp mot 10–20 centimeter enkelte steder. Også her kan nedbøren komme som regn og sludd i lavlandet.

Bart i Tromsø

– Også i Nordland kan det komme noe snø. Nedbøren vil komme som bygevær, og stort sett i form av snøbyger. Vi skal ikke langt opp i høyden før det blir snø, sier meteorologen.

Nordlige deler av Nordland med Vesterålen og Ofoten får stort sett oppholdsvær, og videre opp mot Troms og Finnmark blir det også oppholdsvær, men med litt snødryss i indre strøk.

– Tromsø må nok belage seg på en julaften uten snø. Her er det bart i lavlandet og det blir ingen stor endring inn mot helgen, sier Svanevik.

I Finnmark vil det bli en god del vind, spesielt i kyst- og fjordstrøkene i Øst-Finnmark. Det vil også komme noen snøbyger i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda.

Endrer seg i helga

Allerede på andre juledag endrer været seg kraftig. Et kraftig lavtrykk kommer først innover Vestlandet fredag kveld og fortsetter med nedbør gjennom hele helga. Noe av nedbøren kan starte som snø i indre strøk, men gå over til regn i løpet av lørdagen.

Også Østlandet og Sørlandet får en ny runde med nedbør fra lørdag. Den kan starte som snø de fleste plassene, men går over til regn både på innlandet og i høyden.

I Midt-Norge vil det blir perioder med nedbør i helgen, men ikke i store mengder. Det blir mest snø i indre strøk og regn og sludd i ytre strøk.

Kald helg i nord

I Nord-Norge vil første juledag ha mye av det samme været som på julaften, men i helgen vil det bli en del bygeaktivitet i Nordland, perioder med kuling utsatte steder og snø i indre strøk.

– Det fortsetter med en del vind hele helgen, og det blir en kald helg, spesielt i Troms og Finnmark. I Kautokeino kan del bli så mye som 25 minusgrader lørdag, og i Alta mellom 15 og 18 minusgrader, sier Svanevik.

I Tromsø vil gradestokken kunne krype ned rundt ti minusgrader, og det kan komme dryss av snø, men ikke i store mengder.

(©NTB)

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken