*Nettavisen* Nyheter.

Mild vinter gir rotteinvasjon

MANGE I ÅR: - Rotter som klatrer i trær for å forsyne seg med fuglemat, det er et tegn på at de ikke er spesielt sky. Foto: Scanpix

Den milde vinteren har ført til at rottene storkoser seg. Og de er mange, veldig mange.

(Drammens Tidende): Ser du èn rotte på bakkeplan, kan du være sikker på at det er mange, mange flere i området. Det sier Roger Martinsen, innehaver av Buskerud Skadedyrkontroll AS.

For ikke lenge siden ble han hyret inn av en beboer i Drammen. Drammenseren opplevde rotteproblemet som stort, blant annet kunne han se rotter klatre i trær for å få tak i fuglemat naboen hadde hengt ut.

– Aktiviteten i dette området var ekstrem. Dette er slett ikke vanlig. Rotter som klatrer i trær for å forsyne seg med fuglemat, det er et tegn på at de ikke er spesielt sky. Og ser du en rotte, så kan du være trygg på at ti sitter og gjemmer seg et sted like ved, sier han. Videre sier han at rottene i det aktuelle området ser velfødde ut, hvilket betyr at de har svært god tilgang på mat.

Økende problem
Han forteller at rotter gjerne kommer opp til overflaten når det graves i jorda, for eksempel ved veiarbeid og bytte av rør.

– Og når de kommer opp og finner ut at det er gode levevilkår på overflaten, så blir de værende. De finner masse mat, blant annet fuglemat og gatekjøkkenmat som kastes på bakken. Og slik får man et økende problem med rotter, sier Martinsen.

– Hvordan kan man unngå rotter i nabolaget?

– Det er viktig at man holder vegetasjonen rundt vegger nede. Man bør la være å mate fugler. I tillegg er det lurt å ha det ryddig ute. Rotter finner seg godt til rette i rot. Stort annet får man ikke gjort. Vil de inn, og finner de et hull i et hus, så kommer de seg inn. Rotter lever gjerne inne i vegger om forholdene ligger til rette for det, sier Martinsen.

I tillegg til å tette hull i hus kan man sette ut elektriske feller og sprøyte et pulver som tar livet av rottene inn i gangene de lager.

– Om barn og husdyr ferdes i området må man ta andre hensyn og plassere giften slik at de ikke kan få tak i det. Lukkede og låste bokser med rottegift må da brukes, sier Martinsen.

De kan gjøre stor skade, de langhalede gnagerne.

– Finner de veien inn i boliger så kan de skape både vannskader og brann. Kommer de seg inn i garasjer kan de krype opp i motorrom og gnage hull på ledninger. Utendørs kan de lage mange ganger under bakken, sier han.

Han forteller at han har vært på befaring og senere utrydningsjobber i Drammen hvor han har sett rotter som han mener åpenbart er vant med mennesker.

– Det er ekstremt med aktivitet blant rotter i enkelte områder, sier han.

Plikter å gjøre noe
– Hvor mange rotter vil du anta at det finnes i Drammen?

– Man kan doble innbyggerantallet, da får man antallet rotter, sier skadedyrbekjemperen.

Og det finnes mange av dem i Drammen, mener han. Og spesielt nå.

Store mengder med rotter og mus lever godt blant annet i Drammen denne vinteren på grunn av det milde været.

– De har langt bedre levevilkår når det er så mildt som det er denne vinteren, sier han.

Martinsen forteller at man plikter å gjøre tiltak om man oppdager rotter i nærområdet sitt.

– Hva gjør man om man ser rotter hos naboen?

– Dersom naboen ikke vil gjøre noe for å bli kvitt problemet, så må man kontakte kommunen. Kommunen og kommuneoverlegen har mulighet til å overstyre de som bor i områder med rotteplager, sier Martinsen.

Rottene kan bli resistente
Tom Hartz Nilsen, er fagkoordinator ved helsetjenesten i Drammen kommune. Han anbefaler at privatpersoner som oppdager rotter rundt husene sine, overlater bekjempelsen av skadedyrene til proffene.

– Det som kan skje dersom privatpersoner begynner å legge ut gift, er at de ikke klarer å følge med på at det er gift tilgjengelig hele tiden. Det som skjer dersom rottene ikke får jevn tilførsel av gift, er at er at rottene ikke dør, men blir resistente mot giften, sier Hartz Nilsen.

Når kommunen får melding fra innbyggere om at de har sett rotter, tar kommunen kontakt med et skadedyrfirma som legger ut gift i kummer i det aktuelle området.

– Hvor lang tid tar det før man er kvitt problemet?

– Det er helt umulig å vite hvor lang tid det tar før rotteproblemet er borte. Det kommer an på hvor stor bestanden er. Når man kan se at det ikke lenger spises av det som legges ut, da er man kvitt problemet, sier Hartz Nilsen.

Rottenes motorvei og effektiv krig
Kloakksystemet er rottenes motorvei, forklarer Hartz Nilsen. Det er der de trives, så sant det ikke graves og byttes rør, som også skadedyrbekjemper Martinsen sier. Kommunen kriger mot rottene nede i kloakken. Og krigen, den er effektiv, forteller Hartz Nilsen.

– Den fjerner mye av bestanden. Det legges ut gift i kummer over hele Drammen. Dette gjøres av et skadedyrfirma vi har avtale med, og giften legges ut systematisk, og det gjøres gjennom hele året, sier han.

– Hva gjør man dersom man oppdager rotter hos naboen og naboen ikke ønsker å gjøre noe med problemet?

– Kommunen kan be om at det gjøres forebyggende tiltak. Dersom det bor rotter på en eiendom, kan vi pålegge huseier å utrydde dem. Dette reguleres av forskrift om skadedyrbekjempelse, sier han.

Han sier at det som oftest er slik at flere huseiere i samme område må jobbe med rottebekjempelse om rottene først har dukket opp i et nabolag.

– Ser man rotter på dagtid, og ser man dem gjentatte ganger, da er det tegn på at det er mange av dem i kloakknettet i området, for dette er dyr som ikke ønsker å bli sett, sier Hartz Nilsen.

Les flere saker fra Drammens Tidende her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.