RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ragne Riise

Militæret vokter vaksinen

Sist oppdatert:
Norske myndigheter frykter at en pandemi vil skape angst i befolkningen, og at vaksinelagrene blir et yndet tyveri- og terrormål.

I pandemiplanen kommer det frem at myndighetene frykter terror og tyveri mot vaksinelagrene, skriver Dagbladet.no

- Hvis det oppstår stor angst i befolkningen, kan man i verste fall tenke seg at vaksinelagrene blir et tyveri- eller terrormål, bekrefter Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet ovenfor TV 2 Nettavisen.

Stene-Larsen svarte torsdag på spørsmål fra TV 2 Nettavisens lesere.

Inngått avtale
Leverandøren av vaksinene har allerede inngått avtale om militær beskyttelse av sine anlegg dersom en farlig situasjon skulle oppstå.

- Vi prøve å forutse alle muligheter, selv om de er lite sannsynlige. Derfor må vi beskytte disse lagrene ved å sikre en trygg transport og trygge lagre. Det vil vi i første omgang få hjelp til av politiet, sier Stene-Larsen.

Han utelukker ikke at Forsvaret er en aktuell samarbeidspartner. Det kan også bli aktuelt å bruke vektertjenester.

- Det avhenger helt av situasjonen. Hvis dette blir en pandemi på linje med Asia-syken, vil det neppe bli noen sikringstiltak i det hele tatt. Blir tilstanden derimot som ved Spanskesyken, vil det bli behov for å sikre vaksinelagrene.

Fokus på fattige
Dersom en pandemi bryter ut, vil vaksinene i første omgang komme til Folkehelseinstituttet, og videre bli distribuert over hele landet. I verste fall har man for få vaksiner, og engstelige nordmenn kan være villige til å betale store summer for en vaksine.

Stene-Larsen er dessuten opptatt av situasjonen i fattige land.

- Vi regner med at epidemien vil slå hardest ut mot de fattige land. Vi som et rikt land vil slippe lettere unna. Det er et tankekors. Samtidig har vi satt oss som mål å forberede oss så godt vi kan, så får vi eventuelt bistå fattige land etter beste evne, sier han.

Tjent med bistand
- Bør vi allerede nå tenke på bistand?

- Det er aktuelt å yte eksperthjelp til land som ikke har gode overvåkningssystemer som kan kartlegge og hindre spredning. Hvis det oppstår en pandemi vil de rike landene være tjent med å hjelpe fattige land og begrense spredningen. Mest sannsynlig vil en pandemi oppstå i Asia, hvor det er veldig nær kontakt mellom dyr og fugler, særlig høns.

- Er dere i Folkehelseinstituttet forberedt på å reise østover?

- Vi har allerede bistått, og vil bistå med det Verdens Helseorganisasjon vil at vi skal hjelpe til med, sier Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere