RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljø-versting

Sist oppdatert:
Kuer spiser, raper og urinerer rett og slett for mye.

Dette blir det store forurensende utslipp av - faktisk like mye som halvparten av privatbilparken vår i Norge. Og nordmenns enorme appetitt etter kjøtt gjør det hele verre.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo.

Men tro på ingen måte at den saftige biffen du nyter er et uskyldig måltid.

- To biffer forurenser like mye som 50 km bilkjøring, sier forskningsleder Mekonnen Germiso i Framtiden i våre hender til TV 2 Lørdagsmagasinet

Nordmenns kjøttspising har økt med 40 prosent siden 1990. Gjennomsnittlig spiser vi over 70 kilo kjøtt hver i året.

- Norske kjøttforbruket ligger i øvre sjikt i verden, ifølge FN. Norge har nå det høyeste

forbruket i Norden. Kjøttproduksjonen forurenser miljøet tilsvarende halve den private bilparken i Norge, sier Mekonnen

Raper metan
- Kua raper metan, når den ligger og drøvtygger så gulper den opp store mengder metan, og det er det som gjør den til en klimasynder, sier professor i agroøkologi Lars Bakken ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Metan er med på øke drivhuseffekten kraftig. I tillegg slipper kua ut gassene co2 og nitrogen som er også farlige for miljøet når den puster, tisser og bæsjer.

- Vi trodde prompingen var verst?

- Nei, det er bare marginalt i metan kvantum. Det er rapingen som er verst, sier Bakken

Enorme beiteområder
- Det kreves enorme jordbruksareal for å holde liv i en ku. Den skal ha 50 kg fôr pr. døgn, sier Bakken.

De færreste har til nå vært klar over de store utslippene. Antall kuer er på nær én million her i landet. Dyra selv står for halvparten av forurensingen mens selve produksjonen den andre. Dessuten, krever en kjøttmiddag enorme beiteområder. Konsekvensen er avskoging og mangel på jordbruksområder til å dyrke mat som ikke forurenser.

- Arealbehovet for en vegetarianer ligger på 1-2 dekar, arealet for en stor kjøttspiser ligger på 15-20 dekar, sier Bakken.

- Hvis en gjennomsnittsnordmann kutter kjøttforbruket sitt med halvparten, så ville det ha like stor effekt som å kutte 1750 km bilkjøring, eller en flytur Oslo - Tromsø, Trondhei¬m - Amsterdam, eller syv ganger over fjellet mellom Oslo og Bergen, sier Mekonnen Germiso.

- Hvis vi skal forberede oss på en klode med 10 milliarder mennesker, kan vi ikke leve som vi har gjort, sier Lars Bakken

Vi kan bare forestille oss hvilke konsekvenser det ville få om Kina skulle spist like mye kjøtt som oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere