RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøbomber i søppelhaugen

Foto: Renas (Renas)
Sist oppdatert:
47.000 tonn elektrisk avfall ble i fjor samlet inn av RENAS og renset for farlige miljøgifter.

Norge er verdensmestre i kjøp av elektriske produkter, og dermed også i elektrisk avfall. For eksempel leverte vi inn mer enn 500 tonn lyskilder med kvikksølv, og nesten 30.000 radioaktive røykvarslere i 2009.

– Det er først og fremst på avfallsstasjonene vi ser konsekvensene av den store veksten i forbruket. Heldigvis har vi gode behandlingsordninger for å hindre at miljøgiftene i disse produktene kommer på avveie. Det sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i RENAS.

RENAS samler inn og behandler kasserte elektroprodukter fra næringsliv og private husholdninger.

– Vi tar hånd om så store mengder miljøgifter at det er flere enn de ivrigste miljøforkjempere som bør bli skremt, hevder Murvold. Bare i løpet av 2009 ble det samlet inn 1,5 tonn av verdens farligste grunnstoff, beryllium, 1,2 tonn kvikksølvkomponenter, 40 tonn kondensatorer med PCB og mer enn 100 tonn blybatterier.

Stoffene som vi finner i de elektriske produktene kan gi alvorlige skader dersom de slipper ut i miljøet. PCB og andre organiske miljøgifter kan være kreftfremkallende, i tillegg til at de kan forstyrre hormonballansen i kroppen. Et stoff som kvikksølv knyttes til skader på nervesystemet og til misdannelser hos fostre.

– Slike skadevirkninger kan vi ikke ta lett på, sier Gunnar Murvold.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere