Gå til sidens hovedinnhold

- Miljøorganisasjonene svartmaler

Miljøvernminister Børge Brende synes miljøorganisasjonene svartmaler utslippssituasjonen. - Dette gir en dårlig beskrivelse av en stabil utvikling, mener han.

Utslippene av klimagasser økte i løpet av fjoråret. Torsdag kritiserte flere miljøorganisasjoner Brende for å ikke ha kontroll med utslippene. Nå slår miljøvernministeren tilbake mot kritikken.

- De kaller en to prosent økning i utslippene for en «dramatisk forverring», og at «situasjonen er ute av kontroll». Jeg hørte ikke en tilsvarende lovprisning for en tilsvarende to prosent «dramatisk» nedgang året før, sier Brende i en kommentar torsdag kveld.

Stabilt
Ifølge Brende har klimagassutslippene ligget på et relativt stabilt nivå siden 1996.

- Utslippene av klimagasser er noe lavere i dag enn de jeg overtok i 2001, sier miljøvernministeren.

At utslippene ikke har økt vesentlig i denne perioden kan til dels tilskrives de virkemidlene som er innført, ifølge Brende.

- En del av de svingningene vi ser fra år til år skyldes særegne forhold, som lav aktivitet i industrien i 2002 (da utslippene gikk ned), og kaldt og tørt vær som gav høye elpriser og økt bruk av fyringsolje i fjor.

- Helhetlig klimapolitikk
Leder i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul, karakteriserte torsdag norsk klimapolitikk som feilslått. Det synet deler ikke miljøvernministeren.

- Norge har en helhetlig klimapolitikk, og er i ferd med å få på plass de mest offensive klimatiltakene i Europa. Å oppfylle utslippsforpliktelsen under Kyotoprotokollen er en hjørnestein i regjeringens politikk, sier Børge Brende.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar