RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliarder forsvant i mørket

Sist oppdatert:
Rundt 40 milliarder kroner rant bort under børsfallet tirsdag.

Investorene ble straffet kraftig på børsen. Dagen som startet svakt ble stadig verre. Fasiten viser en nedgang på 1,98 prosent til 455,65 poeng. Nedturen kommer i tillegg til mandagens fall på 0,4 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed har Oslo Børs fått en veldig svak start på uken. Igjen er det de råtne lånene (subprime) i USA som får deler av skylden. Drevet av det svake boligmarkedet i USA har de med dårligst betalingsevne fått problemer med å innfri låneforpliktelsene. Problemene har forplantet seg til utlånerne og de som er eksponert mot dette markedet. Usikkerheten har medført en tillitskrise i kredittmarkedet som har smittet over på andre deler av finansmarkedet.

Global nervøsitet
Investorene her i Norge har merket dette særlig i aksjemarkedet. Nervøsiteten har spredt seg til alle verdens børser. I forrige uke så det lysere ut, men starten på denne uken gir en vond smak i munnen for dem som satser på aksjer. Mandag kom det svake boligtall fra USA og det ble fulgt opp med dalende tillit blant forbrukerne tirsdag. I tillegg ble tre viktige finanskonsern nedgradert av Merrill Lynch på grunn av usikkerhet rundt låneporteføljen.

Rundt 40 milliarder kroner forsvant i børsuroen som rammet bredt, og det ble ikke bedre da oljeprisen snudde ned. Tillitskrisen i kredittmarkedet rammer også oljemarkedet. Faren er at misligholdte lån skal slå ut på veksten i verdensøkonomien, siden forbruket i USA står i fare for å bli rammet. Ellers følger oljemarkedet med på orkansituasjonen i Mexicogolfen og venter spent på oljelagerutviklingen i USA. Onsdag kommer de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene.

Statoil falt 2,31 prosent til 158,75 kroner og fikk følge av fusjonskameraten Norsk Hydro som endte ned 2,38 prosent til 205 kroner. Hydro kunne tirsdag melde at de har fått tildelt 13 nye lisenser i den amerikanske delen av Mexicogolfen og sammen med Statoil har de to fått tildelt 49 lisenser de siste to ukene. Markedet er skeptisk til om de betaler for mye for lisensene.

Mindre oppturer
REC var en annen aksje som utmerket seg negativt tirsdag. Aksjekursen falt 4,61 prosent til 207 kroner. Solenergiselskapet opplyser at de investerer rundt 80 millioner kroner i en ny solarfabrikk i Sør-Korea og bedrer med kapasiteten. Orkla som er den største eieren i REC falt 2,15 prosent til 91 kroner.

Flere av de oljeavhengige selskapene så også rødt. Aker Kværner ble sendt ned 3,75 prosent til 141,25 kroner, mens seismikkselskapene Petroleum Geo-Service og TGS Nopec ble straffet med en nedgang på henholdsvis 3,20 prosent til 128,50 kroner og hele 5,77 prosent til 94,70 kroner.

John Fredriksens boreselskap Seadrill la mandag ettermiddag frem sitt resultat for andre kvartal. Tirsdag morgen fikk tallene først en god mottagelse, men det holdt ikke helt inn. Aksjen falt 2,75 prosent til 106 kroner.

VMetro var et lyspunkt. Markedet tok godt imot meldingen om at de kjøper et amerikansk selskap. Teknologiselskapet blar opp rundt 95 millioner kroner for det Micro Memory og skaffer seg dermed bedre posisjon mot kundene. Ellers ble vinnerlisten dominerte av mindre selskaper som steg på liten omsetning.

Exense steg 6,38 prosent til 5 kroner etter at den ble innlemmet i Orions Securities portefølje i forbindelse med Børsspeilet. Det samme gjorde Eitzen Maritime Services som endte opp 3,99 prosent til 3,39 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere