RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardsprekk i forsvaret

Foto: Morten Holm / SCANPIX
Sist oppdatert:
Forsvaret har brukt rundt 1 milliard kroner for mye i 2004. Tallene kommer før Riksrevisjonen har godtatt forsvarsregnskapet for 2003.

Forsvarssjef Sigurd Frisvold vil avholde en pressekonferanse klokken 10 tirsdag. Brigader Geir Anda bekrefter overfor TV 2 Nyhetene at den vil dreie seg om en ny regnskapssprekk i forsvaret.

Den nye regnskapssprekken kommer samtidig med at Stortinget behandler forsvarsregnskapet for 2003. Et regnskap som Riksrevisjonen har nektet å godta.

TV 2 Nyhetene kjenner til at forsvaret har overskredet budsjettene med over en milliard kroner.

Kalt tilbake
Hæren, under ledelse av generalmajor Kjell Grandhagen, skal alene ha brukt nærmere en halv milliard kroner mer enn budsjettert. I samme størrelsesorden skal budsjettsprekken være hos forsvarets logistikkorganisasjon.

Mandag skulle forsvarets regnskap vært levert Finansdepartementet. Fristen skal være forlenget til fredag. Forsvarsjef Sigurd Frisvold var på vei til møte i Trondheim mandag da han ble tilbakekalt til møte i Forsvarsdepartementet.

Lønnsfest
Pengeproblemer har ridd forsvaret som en mare det siste året. I tillegg til regnskapet for 2003, ville sjøforsvaret i august i fjor legge til kai på grunn av pengemangel, og i oktober ble forsvarsminister Kristin Krohn Devold presset til å legge fram en intern rapport om lønnsfesten for offiserene.

Kjempesprekken i 2004-regnskapet kommer en uke etter at forsvarsminister Kristin Krohn Devold nærmest friskmeldte forsvarets økonomi under nyttårstalen i Oslo militære samfund. «Vi vil nå Stortingets krav om å redusere driftsutgiftene per år med to milliarder kroner», sa hun da.

Stortinget krever redegjørelse
Spørsmålet nå er hvor mange skandaler som tåles før noen må gå, enten i forsvarsledelsen eller statsråden selv.

Forsvarskomiteens leder Marit Nybakk (Ap) var ikke kjent med budsjettsprekken. Hvis opplysningene stemmer mener hun at forsvarsminister Kristin Krohn Devold må dekke overskridelsene i 2005-budsjettet. Om saken bør få konsekvenser for Devold, mener hun er for tidlig å si noe om.

- Det får vi vurdere når vi får tall på bordet. Men det er krystallklart at hun nå må begynne å styre strammere innenfor sitt ansvarsområde. Uansett må Stortinget informeres umiddelbart dersom dette bildet stemmer, sier Nybakk til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere