RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millionbot etter dødsulykke

Sist oppdatert:
Morgendagens åpning av Ormen Lange vekker bare vonde minner for foreldrene til Ånund T. Haugen (39), som ble et offer for slurv med sikkerheten.

EDLAND (TV 2 Nyhetene) Entreprenøren Skanska Norge har fått to millioner kroner i bot etter en dødsulykke på Ormen Lange. Morgendagens åpning av gigantanlegget på Romsdalskysten vekker bare vonde minner for foreldrene til Ånund T. Haugen (39), som ifølge politiet ble et offer for slurv med sikkerheten.

Om kvelden 28. juni 2005 mistet Ånund T. Haugen livet i forbindelse med sikringsarbeid i en fjellhall på Ormen Lange-anlegget.

(Artikkelen fortsetter under)

192708

- Det er helt uforståelig at han ikke er blant oss lenger. Han må ha hatt maksimal uflaks, sier foreldrene Oddny og Tjøstolv Haugen til TV 2 Nyhetene.

Manglende rapportering
Høsten har kommet til den lille grenda Edland i Vinje kommune i Telemark og i morgen er det storstilt feiring av det gigantiske gassanlegget på Nyhamna i Aukra. Med Kong Harald i spissen skal Ormen Lange åpnes med en gigantisk sermoni. For foreldrene blir det en helt spesiell dag på hjemmebane – langt unna millionfesten på Aker stadion og på Nyhama.

- Det er så mange tanker som kommer. Det er så bittert at Ånund ikke er her lenger, forteller Oddny og Tjøstolv Haugen.

Nordmøre og Romsdal politidistrikt straffet i forrige uke Haugens arbeidsgiver Skanska Norge med et forelegg på 2 millioner kroner for å ha slurvet med sikkerheten i forkant av dødsulykken. Politiet mener entreprenøren unnlot å gjennomføre en forsvarlig risikovurdering før arbeidet ble iverksatt.

- Noen som handlet på vegne av Skanska Norge unnlot også å rapportere internt etter to hendelser våren 2005. Manglende rapportering førte til at risikoforholdene og sikkerhetstiltakene ved arbeidet ikke ble gjennomgått på nytt, heter det i forelegget.

- Vi får ham ikke tilbake
Ifølge forelegget manglet også Skanska Norge nødvendig dokumentasjon på kvaliteten på utstyret som ble brukt.

- Det spiller ingen rolle om de fikk fem eller ti millioner kroner i bot. Vi får ikke tilbake sønnen vår, sier foreldrene.

Skanska Norge bekrefter at de har fått forelegget og har dette til vurdering.

- Vi har ikke tatt stilling til om vi skal vedta forelegget, sier kommunikasjonsdirektør Pål Syse til TV 2 Nyhetene.

Foreldrene har mistet to barn i løpet av et drøyt år. Ved Grungedal kirke i Telemark hviler Ånund sammen med søsteren som døde av hjerneblødning i mai 2004.

- Da han reiste fra oss to dager før ulykka sto han i døra og sa «Nå må dere ha det godt i livet da mamma og pappa. Jeg kommer snart tilbake». Tilbake kom han, men ikke slik som vi ville ha ham, sier mamma Oddny.

Det varmet at kollegene i Skanska samlet inn penger til Ånunds to barn. 172 000 kroner kom inn i innsamlingsaksjonen. I tillegg bidro entreprenøren med 200 000 kroner.

- Vi satte veldig stor pris på at barnebarna fikk de pengene, sier Oddny og Tjøstolv Haugen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere