*Nettavisen* Nyheter.

Millionforelegg etter storbrann

Brann i Trondheim 07122002 Foto: Håvard Solem

Eiendomsselskapene Sentrumseiendom AS og Nordre 11 AS er ilagt forelegg på 500.000 kroner hver i foretaksstraff etter storbrannen i Trondheim den 7. desember 2002.

Advokat Cato Schiøtz, som representerer begge de to selskapene, opplyser til NTB at foreleggene ikke kommer til å bli vedtatt. Dermen vil saken havne i retten.

Odd Reitan eier 50 prosent av Sentrumseiendom AS. Nordre 11 AS er et datterselskap av Sentrumseiendom. Brannen, som blant annet ødela gammel trehusbebyggelse i et helt kvartal, startet i en frityrgryte i restauranten News.

Verdier for over 200 millioner kroner gikk tapt.

Brudd på byggeforskrift
Beslutningen om foretaksstraff til de to eiendomsselskapene er tatt av Trøndelag statsadvokatembeter. Ingen enkeltpersoner, og heller ikke Trondheim kommune, blir straffet etter brannen.

Politiadvokat Heidi Melø ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser til NTB at grunnlaget for foreleggene er brudd på plan- og bygningsloven og byggeforskriften av 1987 om brannvern.

Rapporter fra Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) og Norges branntekniske laboratorium (NBL) viser at ventilasjonsanlegget i gården der brannen startet, ikke var i henhold til forskriftene.

- Drastisk uenighet
Advokat Cato Schiøtz sier til NTB at det er "en drastisk og helt uvanlig uenighet" mellom politiet og statsadvokaten om straffereaksjonene i denne saken.

Schiøtz opplyser at Sør-Trøndelag politidistrikt i sin innstilling til statsadvokaten gikk inn for et forelegg på 100.000 kroner til Sentrumseiendom AS, og et forelegg på 500.000 kroner til Trondheim kommune.

Politiet har ikke bekreftet eller kommentert denne opplysningen, som tyder på at politiet må ha lagt stor vekt på rapporten fra DBE. Den inneholder kritikk også mot Trondheim brannvesen, blant annet fordi krav om oppdeling av loft i de gamle trehusene ikke var blitt fulgt opp på en slik måte at disse tiltakene var gjennomført.

Statsadvokaten har valgt å ikke gjøre Trondheim kommune strafferettslig ansvarlig for dette.

Eksterne konsulenter
Cato Schiøtz mener at det i denne saken ikke er grunnlag for å ilegge foretaksstraff.

- Det er interessant at ingen er gjort personlig ansvarlig. Det er mulig at de som eventuelt har gjort noe galt, ikke er i de to selskapene, men hos eksterne konsulenter, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.