*Nettavisen* Nyheter.

Millionsvindel med luksusbåter

Tollvesenet har beslaglagt fem luksusbåter som er importert ulovlig.

31.05.06 19:00

Båtene er innført uten at eierne har meldt seg for Tollvesenet. Dermed har eierne unngått å betale avgifter. Nå er fire personer anmeldt til politiet for smugling, melder toll.no. Båtene er verdt mellom 700.000 og 7 millioner kroner.

Organisert
Tollrevisorene i Bergen og Stavanger startet høsten 2005 opp en aksjon som retter seg mot personer og firma som importerer båter. Foreløpig har de oppdaget fem båter hvor eierne ikke har meldt seg for Tollvesenet når de ankom Norge.

Ifølge bt.no er to av båtene Sunseekere på 31 fot til en verdi av 1,5 millioner kroner per stykk. Her er avgiftsunndragelsen på 600.000 kroner. Den dyreste cabincruiseren er en 56 fot Sunseeker til 5,4 millioner i innkjøpspris. Dersom eieren ikke hadde blitt oppdaget, ville han ha spart 1,6 millioner i avgifter.

De øvrige tre båtene er 42 fots seilbåt til en innkjøpsverdi på 750.000 kroner, og en 38 fots cabincruiser.

Båtene er begjært inndratt og fire personer er anmeldt til politiet for smugling.

Oppgir lav verdi
Under arbeidet har tollrevisorene avslørt mer enn 50 saker hvor det er oppgitt for lav verdi på båtene når de ble innført. Dette har resultert i beregning av tilleggsavgifter for flere millioner kroner.

- Vi har hatt mistanke om at en del oppgir for lav verdi når de fortoller båtene sine. Vi har derfor kontrollert en del importer mot de beløpene som er overført til utlandet, sier regiondirektør Ivar Sletten i Tollregion Vest-Norge i en pressemelding.

Kjøper du en båt i utlandet, har du plikt til å melde deg for Tollevesenet i Norge. Dersom du ikke gjør dette, og du blir oppdaget av Tollvesenet, risikerer du å få båten beslaglagt. Melder du deg en stund etter, kan du bli ilagt en ekstraavgift.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.